To tradycyjna meksykańska salsa. Przyrządzona na bazie bardzo dojrzałego awokado. Powinno mieć ciemną, prawie czarną skórkę, wtedy miąższ na pewno będzie dojrzały i miękki. Często smaruje się nią tortillę, podaje z chipsami kukurydzianymi lub nachos. Doskonale sprawdzi się również na grzankach.
Skład:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Awokado przekroić. Dużą pestkę znajdującą się w środku najlepiej usunąć za pomocą szerokiego noża, wbijając go w środek pestki i przekręcając. Pestka powinna bez problemu wyjść.
- Miąższ wybrać łyżką. Wymieszać go z wyciśniętym czosnkiem, solą i sokiem z limonki (zapobiega czernieniu awokado).
- Podawać do nachos lub chipsów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz