Kolejna prosta acz niebanalna propozycja na sylwestrowe przekąski. Pieczarki podsmażone z cebulą i czosnkiem podlane białym winem, ułożone na puszystym serku ricotta, podane na krakersach koktajlowych.
Ilość: ok. 50 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- 1 op. serka ricotta, 250 g
- 1 op. krakersów koktajlowych, np. Lajkonik
- 4 łyżki startego parmezanu
- ok. 10 dużych pieczarek, drobno pokrojonych
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku
- ok. 100 ml białego wina pólsłodkiego
- posiekana natka pietruszki, do dekoracji
Przygotowanie:
- Pieczarki podsmażyć z cebulą, do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie podlać winem. Po zredukowaniu płynów, dodać drobno posiekany czosnek. Na koniec posolić i opruszyć świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
- Ser ricotta wymieszać z parmezanem. Rozsmarować na krakersach, następnie położyć podsmażone pieczarki.
- Udekorować posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz