Ciasteczka w sam raz do porannej kawy lub zamiast drugiego śniadania. Szybkie do zrobienia, zdrowe i smaczne. Po upieczeniu można przechowywać przez parę dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
W pierwotnym przepisie, dodano do ciasta jeszcze miód, jednak moim zdaniem są zdecydowanie za słodkie, dlatego pozostawiłam jedynie brązowy cukier. W bogatszej wersji można dodać: rodzynki czy kawałki czekolady ( 1 cup).
Ilość: ok. 32 ciasteczka
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia (1 porcja): 12/ 15 minut
Skład:
- 1,5 cup mąki
- 1 cup otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczka cynamonu
- 170 g miękkiego masła
- 1 cup brązowego cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszać: mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
- W drugiej misce ubić mikserem masło z cukrem, na puszystą masę. Następne, nadal ubijając, dodać jaja i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać przygotowaną miksturę z mąką. Dokładnie wymieszać.
- Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabrać ciasto i zrobić "kleksy" z ciasta ( ok. 2/3 cm średnicy), w 3 cm odstępach.
- Piec ok. 12/15 minut w tem. 175 st. C. Po wyciągnięciu pozostawić na blaszce przez 3 minuty aby wstępnie przestygły, następnie przełożyć je na raszkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz