Kolejna propozycja na nietuzinkowe, nadziewane wielkanocne jajka. Do kremowego farszu z żółtek, dodałam chrupiące kawałki bekonu, przygotowanego w sposób beztłuszczowy. Takie kontrastowe połączenie zaowocowało tradycyjnym smakiem.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Ilość: 4 połówki jajek
Skład:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 4 cienki plastry parzonego, wędzonego boczku
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekany szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Mój sposób na chrupiący bekon: cienkie plastry boczku ułożyć pomiędzy 2 ręczniczki kuchenne. Włożyć do mikrofalówki i załączyć na 3 minuty. Po tym czasie cały tłuszcz zostanie wchłonięty w ręcznik kuchenny, a bekon będzie chrupiący.
- Żółtka utrzeć z majonezem, solą i pieprzem na gładką masę. Bekon pokroić na kawałki, dodać do żółtek.
- Farsz nałożyć do jajek. Udekorować szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz