Choć do świąt, jeszcze ponad miesiąc, to warto zawczasu pomyśleć o słodkościach i przekąskach na świąteczne party.
Proponuję aromatyczne, cynamonowe ślimaczki, z ciasta francuskiego (zatem bardzo szybkie do przygotowania) o ozdobnym kształcie.
Proponuję aromatyczne, cynamonowe ślimaczki, z ciasta francuskiego (zatem bardzo szybkie do przygotowania) o ozdobnym kształcie.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki roztopionego masła
- cukier do posypania
Przygotowanie:
- Na cieście rozsmarować masło, za pomocą pędzelka.
- Następnie wymieszać ze sobą cukier i cynamon. Tym mieszanką posypać równomiernie ciasto.
- Ciasto ściśle zwinąć, tak jak na zdjęciu (zaczynając od dwóch węższych boków ciasta).
- Tak przygotowane ciasto, pokroić na ok. 1 cm ciasteczka i posypać drobnym cukrem.
- Rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w tem. 200 st. C.
Sposób zwijania cynamonowych ślimaczków. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz