Proponuję, delikatne i szybkie ciasto obłożone jabłkami i polane syropem morelowo - klonowym. Smakuje tak dobrze jak wygląda :)
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: 40/50 minut (ja piekłam 50 minut)
Skład:
- 125g miękkiego masła
- 125g cukru pudru
- 3 jaja (wielkość M)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 200g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- ok. 750g jabłek (5-6 średnich jabłek), ja dałam ok. 600g
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
- cukier perlisty do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Tortownice posmarować tłuszczem. Masło i cukier utrzeć mikserem na gładką, puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijać jaja (każde następne po pół minucie ucierania poprzedniego). Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce. Następnie dodać do masy maślanej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Ciasto przełożyć do tortownicy.
- Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie przekroić znów na pół. Ułożyć na cieście stroną wypukłą do góry, zaczynając od brzegów ciasta w kierunku środka.
- Piec ok. 40/50 st.C. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (grzałka góra-dół).
- Przygotować syrop morelowo- klonowy. Do rondelka dodać przetartą prze drobne sito konfiturę morelową, wodę oraz syrop klonowy. Zagotować ciągle mieszając.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i na jeszcze ciepłym cieście rozsmarować syrop morelowy.
- Ciasto wystudzić i wyjąć z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz