Na chłodne weekendowe wieczory, proponuję rozgrzewającą przekąskę z kuchni Tex-mex, czyli Chili con carne, które będzie prawdziwą gratką dla miłośników ostrego jedzenia.
Sprawdzi się świetnie jako gęsty dip do nachos ale można je również serwować z białym ryżem lub tortillą.
Sprawdzi się świetnie jako gęsty dip do nachos ale można je również serwować z białym ryżem lub tortillą.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 80 g (mały słoiczek) przecieru pomidorowego
- 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli
- 2 czerwone cebule, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka płatków chilli (można dodać więcej lub mniej, w zależności od preferowanej ostrości)
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 płaska łyżka miodu
- kwaśna śmietana do dekoracji
- świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnie wlać ok. 1 łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, następnie dodać wołowinę (doprawić ja solą i pieprzem) i czosnek i smażyć aż wołowina się przyrumieni.
- Następnie dodać: sok, miód, przecier pomidorowy, kumin, płatki chilli i paprykę. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Fasolę odcedzić i dodać do mięsa. Gotować całość jeszcze ok. 2 minut.
- Przełożyć do miseczki i udekorować kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz