Na targowiskach szparagi, w sklepach szparagi w internecie same "szparagowe" przepisy...Dlatego i u mnie nie mogło zabraknąć szybkiej, smakowitej i zdrowej przekąski z tego sezonowego warzywa.
Przepis jest prosty: zblanszowane zielone szparagi pokroić na mniejsze kawałki, owinąć w plastry wędzonego łososia. Do tego proponuję dressing na bazie: musztardy, miodu i koperku.
Czas przygotowania: ok. 15 min
Skład:
- 500 g zielonych szparagów
- ok. 200 g wędzonego łososia w plastrach
na dressing:
- ok. 2 łyżki gorącej wody
- 1 pełna łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki musztardy
- ok. 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego, może być też ulubiona oliwa)
- ok. 2 łyżek posiekanego koperku
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru.
- Szparagi umyć, osuszyć i odłamać grubsze końce (szparagi same pękną w odpowiednim miejscu). Wrzucić do wrzątku i gotować ok. 1 minuty. Po ugotowaniu przelać zimną wodą lub najlepiej wrzucić do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu. Szparagi osuszyć na ręczniczku papierowym.
- Ugotowane szparagi pokroić na ok. 6 cm kawałki.
- Do słoika wlać wodę, miód, musztardę, olej dodać koperek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić wieczko i energicznie wstrząsnąć, aż wszystko się połączy i powstanie gęsty sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz