Taka szybka przekąska na jesienne, chłodne, imprezowe wieczory. Gruszki zapiekana pod plastrem cieniutkiego bekonu z dodatkiem sera pleśniowego i żurawiny. Smakowite połączenie słodkiego i słonego z lekko ostrym serem.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 2 gruszki
- 4 cienko pokrojone plastry boczku (wędzonego lub parzonego)
- ok. 4 łyżeczeki pleśniowego sera "blue cheese"
- suszona żurawina, ok. 8 sztuk
Przygotowanie:
- Gruszki obrać, przekroić na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne, tak aby powstało okrągłe zagłębienie (ostrożnie aby nie zrobić dziury na wylot).
- W powstałe miejsce włożyć po 2 żurawiny na porcję, 1 łyżeczkę sera, następnie owinąć gruszkę plastrem boczku (zdjęcie poniżej).
- Gruszki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
- Podawać z grillowanymi pomidorkami lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz