Słodkie ciasteczka o głębokim czekoladowym smaku, przełożone delikatnym kremem na bazie serka Philadelphia i musu z dyni. Krem nie jest słodki, wręcz ma lekko słonawy smak dzięki czemu doskonale komponuje się z czekoladowymi herbatnikami.
Ilość: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 10 minut
Skład:
ciasto:
- 75g masła
- 125g mąki
- 225g brązowego cukru
- 50g kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2 opakowani serka Philadelphia, po 125g każde
- 4 czubate łyżki musu z dyni *
- 2 łyżki cukru pudru (w razie potrzeby można dać więcej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Dynię, ja użyłam dyni piżmowej, obrać, usunąć pestki, pokroić na ok. 1 cm kawałki. Przełożyć na blachę do pieczenia, delikatnie posolić i piec do miękkości, ok. 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180st.C.
Upieczoną dynię zmiksować na gładkie puree.
Pozostały mus można wykorzystać do innych wypieków, dodać do jogurtu lub kawy.
Przygotowanie:
- Przygotować krem: serek z cukrem utrzeć na puszystą masę dodać mus z dyni, cynamon i eks. waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na czas pieczenia ciasteczek.
- W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Czekoladę drobno posiekać.
- W drugiej, większej, misce ubić jajka na puszystą masę. Cienkim strumieniem dodać roztopione masło i eks. waniliowy. Następnie wsypać sypkie składniki i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, i nałożyć ok. 12 niewielkich porcji ciasta (najlepiej za pomocą 2 łyżeczek), zachowując spore odstępy między nimi.
- Piec ok. 10 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200st.C. Następnie ciasteczka studzić na blaszce ok. 5 minut. W ten sam sposób przygotować kolejne porcje. W sumie powinno być ok. 40 sztuk.
- Wystudzone ciasteczka przełożyć schłodzonym kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz