Świąteczne babeczki cytrynowo-makowe z syropem i polewą cytrynową, to ukłon w stronę jednego z wigilijnych obowiązkowych składników czyli maku, którego tysiące nasion kojarzone są w symbolice bożnonarodzeniowej z urodzajem i płodnością.
Na pewno zasmakują miłośnikom maku :) A dzięki syropowi i polewie cytrynowej są wilgotne i długo zachowują świeżość.
Na pewno zasmakują miłośnikom maku :) A dzięki syropowi i polewie cytrynowej są wilgotne i długo zachowują świeżość.
Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas pieczenia: ok. 30/40 min
Skład:
na ciasto:
- 115g cukru
- 115g miękkiego masła
- 4 jajka
- 180g zmielonych migdałów
- 30g maku
- starta skórka i sok z 2 cytryn
- 125g mąki pszennej
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
- 225g cukru pudru
- strata skórka i sok z 1 cytryny
- kandyzowana skórka z cytryny
Przygotowanie:
- Metalowe formy na babeczki wysmarować masłem (można też użyć formy na muffinki i upiec z papierowych papilotkach).
- Cytryny sparzyć wrzątkiem i dobrze wysuszyć.
- W dużej misce wymieszać masło z cukrem na kremową masę. Dodawać po jednym jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać.
- Dodać zmielony migdały, mak, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski z masą i wymieszać.
- Ciastem napełnić przygotowane foremki i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
- Zrobić syrop cytrynowy: w rondelku podgrzać cukier i sok z cytryny. Mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem.
- Przygotować polewę: przesiać cukier puder, dodać skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Wystudzone babeczki udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz