Mój ulubiony keks z kandyzowanymi owocami. Ozdobiony: lukrem, wiśniami w syropie i listkami ostrokrzewu.
Jest to jedno z tych ciasto (obok sernika i makowca), które jednoznacznie kojarzy mi się ze Świętami Bożegonarodzenia. Nie dość że pięknie się prezentuje to jeszcze cudownie smakuje i można go upiec na 3 dni przed Wigilią (zawinięty w folię aluminiową zachowa świeżość.)
Jest to jedno z tych ciasto (obok sernika i makowca), które jednoznacznie kojarzy mi się ze Świętami Bożegonarodzenia. Nie dość że pięknie się prezentuje to jeszcze cudownie smakuje i można go upiec na 3 dni przed Wigilią (zawinięty w folię aluminiową zachowa świeżość.)
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godziny
Czas pieczenia: ok. 1 godziny
Składniki:
Przygotowanie:
- 300g mąki
- 150g miękkiego masła
- 5 dużych jaj (najlepiej XL)
- 200g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300g kandyzowanych owoców (gotowa mieszanka)
do dekoracji: - lukier
- wiśnie w syropie
- listki ostrokrzewu
Przygotowanie:
- Formę do keksa wysmarować masłem.
- Mikserem, utrzeć masło na pulchną masę, dodając kolejno jaja, przesiany cukier i po trochu mąkę przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać tak długo aż masa będzie puszysta.
- Dodać ekstrakt waniliowy i kandyzowane owoce. Dobrze wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy, do ok. 2/3 wysokości.
- Piec ok. 1 godziny (lub trochę dłużej, zależy od wielkości formy), w piekarniku rozgrzanym do 170st.C. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni a wnętrze będzie lekko surowe, przykryć papierem do pieczenia.
- Wystudzony keks wyjąć z formy.
- Jeśli pieczemy go wcześniej (i ma zachować świeżość na Święta), wystudzony keks szczelnie owinąć w folię aluminiową i schować w chłodne miejsce.
- Przed podaniem odwrócić spodem do góry, polać lukrem, udekorować wiśniami i listkami ostrokrzewu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz