Tym aromatycznym i pięknym ciastem zapraszam na świąteczne przepisy.
Będą: ciasta, ozdobne pierniczki, domek z piernika i pomysły na słodkie prezenty ale i inspiracje jak udekorować świąteczny stół :)Dziś prezentuję ciasto pomarańczowo-serowe, które można przygotować nawet na 4 dni przed Wigilią, należy je tylko szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
P.S Za zdjęcia dziękuję Wideonet.
Czas pieczenia: ok. 1 godziny
Skład:
- 170 g miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g sera Ricotta
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki likieru cointreau * (opcjonalnie, można zastąpić 5 kroplami olejku pomarańczowego)
- pomarańcze
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Formę do pieczenia o wymiarach 22cm x 13cm x 8cm, wysmarować masłem.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej dużej misce, utrzeć mikserem masło z serem, dodać cukier. Ucierać aż będzie puszyste, ok. 3 minut. Następnie dodawać po 1 jajku, ciągle mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier (olejek). Wymieszać.
- Na koniec dodać suche składniki, w trzech porcjach za każdym razem dobrze wymieszać na małych obrotach miksera.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok. 1 godzinę (aż drewniany patyczek będzie czysty).
- Ciasto dobrze wystudzić i wyjąć z formy.
- Kiedy całkowicie wystygnie można owinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
- Przygotowanie pomarańczy do dekoracji: pomarańcze pokroić w cienkie plastry. Plastry przekroić na pół (będzie potrzeba ok. 6 połówek) . Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym i zalać syropem. Następnie plastry ułożyć "na czymś okrągłym" (np. wałek do ciasta), docisnąć i tak przygotowane pomarańcze położyć na grzejnik żeby zastygło i wyschło (przynajmniej na noc), wtedy zachowa wygięty kształt.
- Przed podaniem ciasto polać lukrem. W lukier włożyć i lekko w nim zatopić przygotowane pomarańcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz