Ilość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia: ok. 3 godzin
Skład:
- 1 duża cukinia
- 200g wędzonego łososia w plastrach
- 2 op. serka Almette śmietankowego (lub innego)
- ok. 2 łyżek posiekanego koperku (opcjonalnie)
- 4 kokilki
Przygotowanie:
- Kokilki wyłożyć dokładnie folią spożywczą, tak aby wystawała na boki.
- Cukinie umyć i osuszyć. Za pomocą obieraczki do warzyw, "pokroić" cukinie w cienkie, szerokie wstążki. Następnie ułożyć je na foli spożywczej (ok. 5 pasków na porcję) tak jak na zdjęciu nr. 1.
- Na tak przygotowaną cukinię ułożyć 1 plaster łososia, następnie porcje serka (uprzednio wymieszanego z koperkiem), zdjęcie nr. 2. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, następnie przykryć ostatnim plastrem łososia i pozostałą cukinią, zdjęcie nr. 3. Zawinąć pozostałą folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
- Tak samo przygotować pozostałe kokilki.
- Po stężeniu terriny, odwinąć z foli i przełożyć na talerz. Terrina z 1 kokilki to 2 porcje.
Zdjęcie nr.1. |
Zdjęcie nr.2. |
Zdjęcie nr.3. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz