Słodko - kwaśny i lekko ostry, sos limonkowy doskonały do mięsa, ryb, frytek czy jako dodatek do grilla. Dla osób preferujących, ostrzejsze smaki, można dodać więcej czosnku i pieprzu cayenne.
Najlepiej przygotować min. godzinę przed podaniem i odstawić do lodówki aby sos się "przegryzł".
Najlepiej przygotować min. godzinę przed podaniem i odstawić do lodówki aby sos się "przegryzł".
Czas przygotowania: ok. 10 min
Skład:
- 330g jogurtu bałkańskiego (nie greckiego, jest zbyt wodnisty)
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki cukru
- starta skórka z 1 limonki (tylko zielona część)
- sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:
- Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na min. jedną godzinę.
Bardzo dobry sos do ryby, dosyć pikantny. Polecam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń