DESER JOGURTOWY Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ.
Lekki i prosty deser, oczywiście w barwach narodowych. Efektowne podanie w małych szklankach bądź kieliszkach, sprawi że będzie się ładnie prezentować na tle innych przystawek. Najlepiej jest, w trakcie jedzenia wymieszać wszystkie trzy warstwy, wtedy świetnie skomponuje się słodycz galaretki i biszkoptów z lekką kwasowością jogurtu.
Lekki i prosty deser, oczywiście w barwach narodowych. Efektowne podanie w małych szklankach bądź kieliszkach, sprawi że będzie się ładnie prezentować na tle innych przystawek. Najlepiej jest, w trakcie jedzenia wymieszać wszystkie trzy warstwy, wtedy świetnie skomponuje się słodycz galaretki i biszkoptów z lekką kwasowością jogurtu.
Czas przygotowania: ok. 20 minut (plus czas chłodzenia galaretki)
Ilość porcji: ok. 6 (zależy od wielkości szklanek)
Skład:
Przygotowanie:
TORTILLA ROLLS Z CZERWONĄ PAPRYKĄ.
Amerykańska przekąska w polskim wydaniu. Czyli tortilla przełożona serkiem Philadelphia oraz czerwoną papryką. Idealna i szybka przekąska, w sam raz do podania podczas meczów.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
Przygotowanie:
TRUSKAWKI W BIAŁEJ CZEKOLADZIE.
Z tej racji że sezon na truskawki w pełni, warto wykorzystać ich dostępność i skomponować słodkie przekąski na Euro.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
BRUSCHETTA Z SEREM BRIE ORAZ TRUSKAWKOWYM CHUTNEY.
Przepis dostępny tutaj.
JAJKA "BIAŁO-CZERWONE".
Szybka i prosta przystawka. Oczywiście w biało-czerwonym kolorze :)
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
GRILLOWANA PAPRYKA Z SEREM FETA.
Przekąska w narodowych barwach. Doskonały dodatek do mięsa z grilla.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Skład:
Przygotowanie:
ROLADKA Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI.
Ilość porcji: ok. 6 (zależy od wielkości szklanek)
Skład:
- 1 op. jogurtu naturalnego (340 g) ja użyłam jogurtu Bałkańskiego, jest gęsty i kremowy
- 120 g biszkoptów
- cukier puder
- 1 op. galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
- Przygotować galaretkę, według przepisu na opakowaniu. Odstawić do zastygnięcia.
- Biszkopty zmiksować na drobno, najlepiej młynkiem do kawy, bądź rozbić wałkiem do ciasta.
- Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Ilość cukru zależy od tego jaki słodki ma być jogurt.
- W szklance bądź kieliszku, ułożyć warstwami pokruszone biszkopty, następnie masę jogurtową a na koniec pokrojoną drobno galaretkę.
TORTILLA ROLLS Z CZERWONĄ PAPRYKĄ.
Amerykańska przekąska w polskim wydaniu. Czyli tortilla przełożona serkiem Philadelphia oraz czerwoną papryką. Idealna i szybka przekąska, w sam raz do podania podczas meczów.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- pszenne tortille
- serek Philadelphia (bądź inny śmietankowy)
- czerwona papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
- Na każdej tortilli rozetrzeć serek (można dodać do serka odrobinę soli i pieprzu), następnie położyć kawałki papryki.
- Zwinąć ściśle w rulon.
- Gotowe ruloniki przykryć folią spożywczą (aby nie wyschły). Pozostawić na min. 15 minut w celu ich zmiękczenia.
- Następnie pokroić na ok. 3cm kawałki.
TRUSKAWKI W BIAŁEJ CZEKOLADZIE.
Z tej racji że sezon na truskawki w pełni, warto wykorzystać ich dostępność i skomponować słodkie przekąski na Euro.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- truskawki (najlepiej sprawdzą się większe)
- biała czekolada
- Truskawki umyć pod zimną wodą, osuszyć. Nie odrywać szypułek.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Truskawki, trzymając za szypułki, zanurzyć w białej czekoladzie.
BRUSCHETTA Z SEREM BRIE ORAZ TRUSKAWKOWYM CHUTNEY.
Sprawdzona przekąska, w sam raz na sezon truskawkowy.
JAJKA "BIAŁO-CZERWONE".
Szybka i prosta przystawka. Oczywiście w biało-czerwonym kolorze :)
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- jajka
- ketchup
- opcjonalnie, czerwona słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo.
- Po wychłodzeniu, przekroić na pól. Łyżeczką usunąć żółtka. Utrzeć je z ketchupem, ewentualnie dodać czerwoną paprykę.
- Tak przygotowany farsz, przełożyć do rękawa cukierniczego. Nadziać jajka.
GRILLOWANA PAPRYKA Z SEREM FETA.
Przekąska w narodowych barwach. Doskonały dodatek do mięsa z grilla.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Skład:
- czerwona papryka
- ser typu feta
- oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Delikatnie skropić oliwą.
- Grillować ok. 15 minut na patelni grillowej bądź grillu ogrodowym ( można również piec w piekarniku).
- Następnie przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą. Pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie, skórka z papryki powinna bardzo ładnie odejść.
- Przełożyć na talerz, opruszyć solą i pieprzem. Na wierzch dodać kawałki sera.
ROLADKA Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI.
Kolejna propozycja dania na Euro 2012. Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, utrzymana w narodowej biało- czerwonej kolorystyce. Idealna przekąska do piwa.
Suszone pomidory można zastąpić, czerwoną marynowaną papryką (odradzam używania świeżej, bowiem jest zbyt "sztywna" do zawijania).
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Skład:
- 2 filety z kurczaka ( bez polędwiczek)
- ok. 15 suszonych pomidorów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Każdą pierś delikatnie rozkroić ostrym nożem w poprzek, uważając, aby nie przekroić mięsa do końca. Rozłożyć jak książkę, ułożyć na desce i rozbić tłuczkiem (przez kilka warstw folii spożywczej) na cienkie płaty mięsa, najlepiej kiedy brzegi będą bardziej cienkie niż środek. W miarę możliwości uformować z mięsa prostokąt. Oprósz solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
- Pomidorki pokroić w paski (po ok. 7 pomidorków na jedną sztukę mięsa). Ułożyć na środku przygotowanego mięsa. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
- Ściśle zawinąć w folię aluminiową, tworząc coś na kształt serdelka.
- Piec przez ok. 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
- Roladki pokroić, dopiero kiedy będą całkowicie wystudzone.
BIAŁO-CZERWONE CUPCAKES Z WIŚNIAMI.
Gradka dla miłośników nietypowym deserów i zagorzałych kibiców:) Cupckaes w barwach narodowych, z śmietankowym biało-czerwonym kremem, nadziane wiśniami.
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut ( plus chłodzenie ok. 1,5 godziny)
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Skład:
- 1 1/2 cups mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g miękkiego masła
- 3/4 cup cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2/3 cup mleka + mleko do kremu (ok. 1 szklanki)
- ok. 24 sztuk wiśni ( świeżych lub odmrożonych)
- 1 op. kremu śmietankowego do ciast Delecta
- czerwony barwnik spożywczy
- 12 sztuk papierowych papilotek do muffinek
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta. Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać w odrębnej misce. W drugiej utrzeć mikserem: masło i cukier na puszystą masę, następnie dodać jajka oraz ekstrakt waniliowy. Do tak przygotowanej mieszaniny dodać mąkę, dokładnie wymieszać, na sam koniec dodać mleko.
- Blachy do muffinek wyłożyć papilotkami. Na spód położyć ok. 1 łyżki ciasta, następnie do każdej włożyć ok. 2 sztuki wiśni, przykryć kolejną warstwa ciasta, do 3/4 wysokości foremki.
- Piec ok. 30 minut w tem. 175 st.C. Muffinki wyciągnąć z blachy i całkowicie wystudzić.
- W czasie pieczenia muffinek, przygotować krem według instrukcji na opakowaniu. Następnie podzielić go na 2 równe części. Do jednej dodać barwnik spożywczy, do uzyskania intensywnie czerwonego koloru. Odstawić do wystudzenia na ok. 1,5 godziny ( w tym czasie krem zgęstnieje).
- Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować muffinki, tak aby jedna połowa była biała a druga czerwona.
"PIZZA" NARODOWA.
Ekspresowa "pizza" na cieście francuskim, w barwach narodowych. Doskonała jako ciepła przekąska na "Euro 2012".
Ilość: ok. 8 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Skład:
- 1 op. ciasta francuskiego ( 275 g )
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę
- ketchup
- oregano
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie pokroić na prostokąty w wymiarze ok. 12 cm na 9 cm.
- Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę.
- Połowę prostokąta z ciasta, posmarować cienko ketchupem, posypać oregano oraz wyłożyć papryką. Na drugą połowę nałożyć ser, przy zachowaniu 1 cm odstępu od brzegu ciasta.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć minie "pizze". Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C.
POMIDORKI KOKTAJLOWE NADZIEWANE SEREM FETA Z ZIOŁAMI.
W kolejnej odsłonie "przekąsek na Euro 2012", prezentuję pomidorki koktajlowe nadziewane serem feta z ziołami. Zachęcam aby dodać świeże zioła takie jak": bazylia, oregano, mięta czy szczypiorek (w wersji nieco "spolszczonej"). Doskonały dodatek do grillowanego mięsa.
Ilość: ok. 10 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Skład:
- ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych średniej wielkości (ze zbyt małych ciężko będzie usunąć środek)
- 100 g sera typu feta
- 2 łyżki posiekanej drobno bazylii
- 2 łyżki świeżego oregano
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Ser feta utrzeć z oliwą i ziołami.
- Z pomidorków ostrożnie, za pomocą małego, ostrego noża wyciąć środek. Następnie małą łyżeczką całkowicie je usunąć. W ten sposób powstanie "pomidorowa miseczka".
- Pomidorki nadziać przygotowanym serem.
BIAŁO- CZERWONE KULECZKI SEROWE.
Euro 2012 zbliża się wielkimi krokami. A co za tym idzie, wspólne oglądanie meczów przy piwie i przekąskach. Proponuję zatem przygotować zakąski w barwach, które dodatkowo zmotywują naszą reprezentację do wytrwałej walki.Oraz takie, które sprawią że Mistrzostwa Europy miną nam smacznie i kolorowo.
Dziś serowe, biało-czerwone kuleczki.
Kuleczki przygotować według tego przepisu. Wykorzystując do obtaczania jedynie nasiona sezamu oraz słodką paprykę.
Rewelacyjnie to wygląda. Jutro na pewno skorzystam z kilku przepisów :-)
OdpowiedzUsuńja również skorzystam z kilku przepisów świetne są :)
OdpowiedzUsuńGratuluje jestem pod wrazeniem .Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysły!
OdpowiedzUsuń58 years old Nuclear Power Engineer Hamilton Franzonetti, hailing from Guelph enjoys watching movies like "Christmas Toy, The" and Embroidery. Took a trip to Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas and drives a Bronco. mozesz sprobowac tez z
OdpowiedzUsuń