Pyszna sałatka na zdrowy Nowy Rok! Podałam ją na Sylwestra i wierzcie mi, wszystkim smakowała i zniknęła bardzo szybko. Jak dla mnie, jej skład jest idealny: rukola o pieprzowym smaku, słodkie winogrona, słony i aromatyczny ser pleśniowy a wszystko posypane chrupiącymi, prażonymi ziarnami słonecznika i polane kwaskowym sosem balsamicznym. Pycha!
Ilość porcji: dla ok. 4/6 osób
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Skład:
- 100 g rukoli
- 100 g roszponki
- 100 g sera Lazur "błękitny" lub innego pleśniowego
- ok. 400 g czerwonych winogron
- ok. 4 łyżek ziaren słonecznika
- ok. 4 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- sos balsamiczny
Skład:
- Rukolę, roszponkę oraz winogrona umyć. Osuszyć.
- Do dużej miski przełożyć: przesiekaną delikatnie rukolę oraz roszponkę. Dodać winogrona przekrojone na pół. Całość skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
- Następnie dodać pokrojony w kostkę ser oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika.
- Na koniec polać sosem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz