Uwielbiam wytrawne mufinki, a te z serem szczególnie :) Ale żeby były super smaczne ważne jest użycie bardzo dobrego sera. Ja użyłam polskiego sera "Bursztyn", o głębokim, intensywnym smaku i szczerze go polecam.
Te serowe babeczki najlepiej smakują na ciepło. Ale jeśli Wam zostaną, wykorzystajcie je jako mini bułeczki- przekrójcie na pół, posmarujcie masłem i dodajcie swoje ulubione składniki.
Te serowe babeczki najlepiej smakują na ciepło. Ale jeśli Wam zostaną, wykorzystajcie je jako mini bułeczki- przekrójcie na pół, posmarujcie masłem i dodajcie swoje ulubione składniki.
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Skład:
- 250 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja (wielość M)
- 125 ml maślanki
- 75 ml oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 200 g startego sera Bursztyn lub innego np. ementalera
Przygotowanie:
- Formę do mufinek natłuścić i podsypać mąką.
- Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać jaja, maślankę i oliwę. Wszystkie składniki wyrabiać mikserem przez ok. 1 minutę, na gładkie i jednolite ciasto. Dodać paprykę i ser. Dobrze wymieszać.
- Ciasto przełożyć łyżką do formy na mufinki. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
- Po upieczeniu przestudzić ok. 5 minut a następnie ostrożnie wyjąć z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz