Bardzo lubię krewetki i cieszę się że prócz mrożonych można coraz częściej kupić te świeże. Oczywiście nie jest to nasz rodzimy produkt i trzeba uważać aby te "świeże" były naprawdę świeże więc najlepiej kupować je w zaufanym sklepie.
Ale wracając do samego dania. Użyłam krewetek mrożonych (obranych i oczyszczonych - miały tylko same ogonki). Zamarynowałam je w sosie sojowym wymieszanym z sosem teriyaki. Potem zawinęłam je w paski ciasta francuskiego. Po upieczeniu podałam z sosem limonkowym.. Szybka i bardzo fajna przystawka :)
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 min
Czas pieczenia: ok. 15 min
Skład:
- 12 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych ) obranych i oczyszczonych
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
Przygotowanie:
- Mrożone krewetki odmrozić i odsączyć je na ręczniku papierowym.
- Do miseczki przelać sosy i wymieszać, dodać krewetki i zostawić na ok. 10 min.
- Ciasto francuskie pokroić na 12 pasków o szerokości ok. 1 cm i długości ok. 20 centymetrów.
- Krewetki wyjąć z zalewy i ponownie odsączyć na ręczniczku papierowym.
- Każdą krewetkę owinąć w pasek ciasta i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Piec ok. 15 min (aż ciasto się przyrumieni) w piekarniku nagrzanym do 220 st.C.
- Podawać z sosem limonkowym lub innym ulubionym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz