Kiedy raz je zrobicie, już nigdy nie kupicie sklepowych, "zdrowych" i "fit" batonów, które nie dość że są drogie to i skład pozostawia dużo do życzenia. W przypadku domowych batonów macie w pełni kontrolę nad składem i jakością produktów.
Stanowią doskonałą przekąskę, możecie je zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie lub pokruszyć i dodać do ciepłego mleka
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/4 szklanki prażonych, niesolonych nasion dyni
- 1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Płatki owsiane i jaglane wsypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć ok. 12 minut aż lekko się przyrumienią.
- Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 20 cm na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W rondelku podgrzać miód oraz olej kokosowy. Dodać ekstrakt waniliowy.
- W dużej misce wymieszać: nasiona, bakalie, dodać podprażone płatki, sól, cynamon. Wlać podgrzany olej i miód. Dobrze wymieszać.
- Masę przełożyć do formy i BARDZO DOBRZE docisnąć aby się nie kruszyła podczas krojenia. Do tego celu można użyć jakieś naczynie o płaskim dnie.
- Piec ok. 15/20 minut.
- Przed krojeniem granola powinna być całkowicie wystudzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz