Te delikatne szaszłyki o wyrazistym smaku ziół, doskonale nadają się na letniego grilla. Choć z powodzeniem można je przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku. Poprzez dodanie cukinii wyglądają bardzo efektownie, jednak ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy.
Skład:
na ok. 4 porcje
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 duża cukinia
- ok. 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
- ok. 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz (najlepiej biały)
- mozarella
- liście bazylii
- gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny.
- Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filety. Pokroić w ok. 2,5 cm paski. Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na ok. 30 min.
- Cukinie dokładnie umyć. Następnie pokroić na bardzo cienkie płaty (najlepiej sprawdzi się obieraczka do warzyw). Dobrze jeśli płaty (używać tylko zewnętrznych płatów, bez widocznych nasion) będą trochę szersze i dłuższe niż kawałki mięsa.
- Pojedyncze kawałki mięsa zawijać w paski cukinii i nabijać na patyczki do szaszłyków (dobrze jest je namoczyć przez pół godziny w zimnej wodzie, nie będą się wtedy palić podczas grillowania/pieczenia).
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. Piec ok. 20 min.
- Mozarelle pokroić. Rozłożyć na talerzu z bazylią. Upieczone szaszłyki udekorować gałązkami tymianku. Całość skropić oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz