Tymi lodami na pewno zaskoczycie swoich gości ! Bo kto na co dzień jada lody z jadalnych kasztanów ? Przy tym są niskokaloryczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, nie trzeba "bawić" się w przygotowanie kremu custard czy używać maszynki do lodów. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, zamrozić i lody gotowe :)
Sam muss kasztanowy, użyty do przygotowania lodów, jest bardzo słodki i raczej mdły, ale dodatek syropu klonowego i karobu, sprawia że lody są naprawdę interesujące.
Karob to proszek ze startych strąków Chleba Świętojańskiego, częsty zamiennik kakao (choć smakuje inaczej) dodawany jest do ciast i deserów.
Przepis wynaleziony w sieci, lecz troszkę zmodyfikowany pod własne kubki smakowe.
Sam muss kasztanowy, użyty do przygotowania lodów, jest bardzo słodki i raczej mdły, ale dodatek syropu klonowego i karobu, sprawia że lody są naprawdę interesujące.
Karob to proszek ze startych strąków Chleba Świętojańskiego, częsty zamiennik kakao (choć smakuje inaczej) dodawany jest do ciast i deserów.
Przepis wynaleziony w sieci, lecz troszkę zmodyfikowany pod własne kubki smakowe.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas mrożenia: ok. 3 godzin
Skład:
- 150 g kremu kasztanowego (w słoiku, np. firmy Bonne Maman)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 płaskie łyżeczki karobu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- wafle
- posiekane, słone pistacje
- rodzynki nasączone rumem
- owoce granatu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie mikserem na gładką masę.
- Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki.
- Przed podaniem "ocieplić" lody w tem. pokojowej aby stały się bardziej kremowe.
- Udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz