Proponuję je podać ze sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Skład:
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny (lub 250g wieprzowiny i 250g wołowiny)
- 1 jajo
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka świeżego tymianku, słodka papryka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 duże, zielone ogórki
- Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, przyprawami, sosem sojowym i czosnkiem.
- Z mięsa uformować małe kuleczki, o średnicy ok. 3 cm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C.
- Gdy mięso będzie się piec przygotować wstążki z ogórka. Za pomocą obieraczki do warzyw, obrać ogórka tak aby powstały cienkie, długi wstążki o szerokości ok. 2 cm. Obierać do momentu pojawienia się gniazd nasiennych.
- Pojedyńcze wstążki z ogórków nadziać na wykałaczkę tak aby powstałą harmonijka, następnie wbić w klopsika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz