Jeśli chodzi o kebaba to raczej jestem wierna baraninie, ale wiadomo, w warunkach domowych, szybciej i taniej przygotujemy kurczaka (filety z piersi lub filety z nogi).
W prezentowanym przepisie, najważniejsza jest marynata, czyli jogurt wymieszany z przyprawami. Dzięki niej mięso jest naprawdę soczyste i nabiera orientalnego charakteru.
Takie mini kebaby, sprawdzą się idealnie kiedy przyjdą goście. Wtedy każdy może sobie skomponować własnego kebaba: wkładając do bułki takie dodatki jakie lubi.
Czas marynowania: od 3 do 8 godzin
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 4 podwójne piersi z kurczaka
marynata:
- 340g (1 opakowanie) jogurtu bałkańskiego lub greckiego (ma być gęsty)
- 3 łyżki oliwy
- 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego lub ketchupu
- 2 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki płynnego miody lub cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- *płatki chilli, ok. 1 łyżeczki (można dać więcej, jeśli preferuje się ostre dania)
Dodatki:
- chleb pita
- sos czosnkowy lub jaki tam lubicie
- pokrojona papryka
- pokrojony ogórek
- pokrojona drobno czerwona cebula
- plastry pomidorków
- można też podać grillowane warzywa (bakłażan, cukinia)
Przygotowanie:
- Składniki marynaty wymieszać w dużej misce, dodać mięso pokrojone w paski o długości ok. 8 cm i szerokości ok. 2 cm. Dokładnie wymieszać aby mięso pokryło się dobrze marynatą. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 do maksymalnie 8 godzin.
- Kiedy mięso będzie się marynować przygotować dodatki: pokroić warzywa, przygotować sosy. Można też upiec samemu pity :)
- Mięso nadziać na drewniane lub metalowe szpikulce (dwa szpikulce na 1 porcję kebabu). Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron po ok. 3/4 minuty. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze ok. 6 minut. Wszystko zależy od grubości danej porcji mięsa.
- Podawać z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz