Propozycja na świąteczny, Wielkanocny wypiek. Tym razem sernik migdałowy, o kruchym spodzie z mielonych migdałów i biszkoptów, aksamitnym serowym nadzieniu i górnej warstwie z prażonych migdałów.
Jego wykonanie jest naprawdę szybkie i proste. Najlepiej jednak upiec go dnia poprzedniego bowiem chłodzi się przez całą noc w lodówce.
Jego wykonanie jest naprawdę szybkie i proste. Najlepiej jednak upiec go dnia poprzedniego bowiem chłodzi się przez całą noc w lodówce.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Czas chłodzenia: ok. 12 godzin
Skład:
Spód:
- 120 g okrągłych biszkoptów
- 100 g całych migdałów
- 120 g masła
- 1/4 cup cukru
- 1 kg serka śmietankowego Delfiko (może też być serek Philadelphia)
- 1 cup cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 opakowania, po 180 g każde, kwaśniej śmietany
- 1/4 cup cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 garście płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty i migdały zmielić na drobny proszek. Masło roztopić. W misce wymieszać razem; zmielone biszkopty, migdały, masło oraz cukier. Równomiernie rozłożyć na formę, dociskając do spodu. Na czas robienia nadzienia serowego wstawić do lodówki.
- W dużej misce, za pomocą miksera, utrzeć razem ser, cukier, jaja, olejek migdałowy oraz ekstrakt waniliowy. Masę przelać na gotowy spód. Na wierzch położyć papier do pieczenia. Piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
- Następnie utrzeć kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Wyciągnąć sernik z piekarnika. Ostudzić przez 5 minut i delikatnie usunąć z wierzchu papier do pieczenia (jeśli nawet trochę sernika przyklei się do papieru nie należy się przejmować). Nałożyć przygotowaną mieszankę z kwaśniej śmietany. Piec przez kolejne 5 minut.
- Sernik studzić do tem. pokojowej, następnie delikatnie za pomocą noża oddzielić go od obręczy formy. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posypać sernik, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Sernik niebo w gębie!!! Próbowałam u autorki - od teraz mój ulubiony! Robię jutro!
OdpowiedzUsuńJutro robię ten sernik po raz setny chyba, srednio co 3 dni od ostatniego wpisu rok temu:-). Uwielbiam :-). Dzieki Agus :*
OdpowiedzUsuńSernik palce lizac!!! Będę go piekła regularnie.Pychotka
OdpowiedzUsuńZatem smacznego Drogie Panie :)
OdpowiedzUsuń