Sezon na rabarbar w pełni, więc prócz kompotu lub rabarbaru z cukrem, warto upiec z nim ciasto. Propozycji jest mnóstwo: od ciast drożdżowych po te na jogurcie czy biszkoptowe. Moja propozycja to ciasto, które użyłam do przygotowania tortu Red Velvet (przepis KLIK), nie dałam tylko do niego barwnika i kakao oraz upiekłam 2 grubsze blaty a nie 3.
Rabarbar jest dość kwaśny, więc aby zrównoważyć smaki dodałam warstwę serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem.
Ilość: 2 blaty o średnicy 21 cm
Czas pieczenia: ok. 120 (w sumie)
Skład:
- Jak na ciasto z tego PRZEPISU. Nie dodajemy tylko: barwnika, kakao i truskawek.
- 3 albo 4 (zależy od grubości i długości) łodygi rabarbaru, pokrojone w ok. 2 cm kawałki
- 125 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Dwie formy do pieczenia o średnicy 21 cm wysmarować masłem i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować ciasto jak w TYM przepisie.
- Podzielić ciasto na 2 porcje i rozlać do przygotowanych blaszek.
- Na jedną porcję ciasta wyłożyć rabarbar.
- Każdą piec ok. 60 minut w tem 170 st.C, aż drewniany patyczek będzie czysty.
- Po wystudzeniu można drugi blat ciasta zamrozić (przyda się do kolejnego przepisu). W tym celu należy go szczelnie owinąć folią spożywczą i zamrozić.
- Serek mascarpone wymieszać z cukrem.
- Na cieście z rabarbarem ułożyć przygotowany serek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz