Klasyczny tort Red Velvet, to ciasto zabarwione na czerwono i przełożone białym kremem. Jest proste do wykonania lecz trochę pracochłonne. Ciasto najlepiej jest upiec na dzień przed podaniem, a szczelnie owinięte można przechowywać w zamrażarce.
Udekorowane świeżymi truskawkami będzie idealne na Walentynki.
Udekorowane świeżymi truskawkami będzie idealne na Walentynki.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Skład:
- 175 g miękkiego masła
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 3 duże jaja (tem. pokojowa)
- ok. 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego (ja użyłam barwnika w żelu i taki polecam jest wydajny i nie rozwadnia ciasta w przeciwieństwie do barwników z płynie). Ilość barwnika zależy od jego wydajności. Najlepiej dodawać go stopniowo aż uzyskamy pożądany efekt.
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka maślanki
- ok. 500 g truskawek
- 900 g serka śmietankowego (np. Philadelphia lub inny)
- 125 g miękkiego masła
- ok. 8 szklane cukru pudru (w zależności jak bardzo chcemy aby był słodki krem)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszać: mąkę, kakao, sól oraz sodę oczyszczoną.
- Do misy miksera `przełożyć: cukier, masło oraz olej. Ucierać ok. 4 minut aż masa stanie się puszysta.Następnie dodać jajka, barwnik, ocet oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
- Zmniejszyć obroty miksera i w 3 partiach dodać wymieszaną mąkę, na przemian z maślanką. Upewnić się że masa jest dobrze wymieszana.
- Ciasto wylać po równo do 3 przygotowanych foremek. Każde piec ok. 40 minut (aż patyczek będzie czysty) w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.
- Odczekać aż ciasto częściowo wystygnie, ok. 10 minut, następnie nożem oddzielić ciasto od boków formy i delikatnie wyciągnąć. Odstawić do całkowitego wystudzenia i oderwać papier z ciasta.
- Po wystudzeniu każdy blat zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na ok. 40-60 min. Ciasto w tym czasie lekko stwardnieje i będzie się je lepiej kroiło.
- Na środek każdego blatu ciasta położyć papier do pieczenia o średnicy 15 cm i ostrym nożem wykroić mniejsze koło. Nie wyrzucać ciasta resztek ciasta, pozostałego po obkrojeniu!!! Przydadzą się do lizaków z ciasta. W tym celu rozdrobnić je w malakserze lub pokruszyć. Wstawić do lodówki lub zamrażarki.
- Składniki kremu ubić na gładką, puszystą masę.
- Kremem przełożyć poszczególne warstwy ciasta, udekorować truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz