wtorek, 10 lutego 2015

Red Velvet Cake.

Klasyczny tort Red Velvet, to ciasto zabarwione na czerwono i przełożone białym kremem. Jest proste do wykonania lecz trochę pracochłonne. Ciasto najlepiej jest upiec na dzień przed podaniem, a szczelnie owinięte można przechowywać w zamrażarce.
Udekorowane świeżymi truskawkami będzie idealne na Walentynki.



Czas pieczenia ( w sumie): ok. 160 min
Czas przygotowania: ok. 40 minut


Skład:
  • 175 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 duże jaja (tem. pokojowa)
  • ok. 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego (ja użyłam barwnika w żelu i taki polecam jest wydajny i nie rozwadnia ciasta w przeciwieństwie do barwników z płynie). Ilość barwnika zależy od jego wydajności. Najlepiej dodawać go stopniowo aż uzyskamy pożądany efekt.
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • ok. 500 g truskawek
Na krem:
  • 900 g serka śmietankowego (np. Philadelphia lub inny)
  • 125 g miękkiego masła
  • ok. 8 szklane cukru pudru (w zależności jak bardzo chcemy aby był słodki krem)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 okrągłe blachy do pieczenia o średnicy ok. 21 cm, wysmarowane masłem a spód formy wyłożony papierem do pieczenia


Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać: mąkę, kakao, sól oraz sodę oczyszczoną.
  2. Do misy miksera `przełożyć: cukier, masło oraz olej. Ucierać ok. 4 minut aż masa stanie się puszysta.Następnie dodać jajka, barwnik, ocet oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i w 3 partiach dodać wymieszaną mąkę, na przemian z maślanką. Upewnić się że masa jest dobrze wymieszana.
  4. Ciasto wylać po równo do 3 przygotowanych foremek. Każde piec ok. 40 minut (aż patyczek będzie czysty) w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.
  5. Odczekać aż ciasto częściowo wystygnie, ok. 10 minut, następnie nożem oddzielić ciasto od boków formy i delikatnie wyciągnąć. Odstawić do całkowitego wystudzenia i oderwać papier z ciasta.
  6. Po wystudzeniu każdy blat zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na ok. 40-60 min. Ciasto w tym czasie lekko stwardnieje i będzie się je lepiej kroiło.
  7. Na środek każdego blatu ciasta położyć papier do pieczenia o średnicy 15 cm i ostrym nożem wykroić mniejsze koło. Nie wyrzucać ciasta resztek ciasta, pozostałego po obkrojeniu!!! Przydadzą się do lizaków z ciasta. W tym celu rozdrobnić je w malakserze lub pokruszyć. Wstawić do lodówki lub zamrażarki.
  8. Składniki kremu ubić na gładką, puszystą masę. 
  9. Kremem przełożyć poszczególne warstwy ciasta, udekorować truskawkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy