czwartek, 9 czerwca 2011

Bruschetta z serem Brie oraz truskawkowym chutney.

Truskawki są bardzo uniwersalnym owocem. Sprawdzą się zarówno w wersji deserowej, na słodko, jak i w wersji bardziej wytrawnej. Dziś prezentuje włoski typ grzanek bruschetta, z francuskim serem typu Brie, a żeby było jeszcze bardziej kosmopolitycznie, wszystko przykrywa truskawkowe chutney na bazie octu balsamicznego.
Chutney, jest to gęsty sos, używany w kuchni indyjskiej, sporządzany z sezonowych owoców i warzyw. Podaje się go do potraw mięsnych i wegetariańskich.
Moje truskawkowe chutney, sporządziłam z świeżych truskawek, które marynowałam w sosie z octu balsamicznego, wody i brązowego cukru, przez co owoce zyskały kwaśno- słodki smak. W ten sposób świetnie skomponowały się z serem oraz świeżą bagietką.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
  • 1 bagietka
  • 1 op. sera Brie
  • ok. 20 szt.  truskawek
  • 50 ml wody, lub soku pomarańczowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Truskawkowe chutney: truskawki obrać ze szypułek, umyć, pokroić w kostkę. Wodę, ocet oraz cukier, gotować aż do odparowania i zgęstnienia sosu. Odstawić do przestudzenia. Truskawki zalać sosem i pozostawić na ok. 10 minut. 
  2. Bagietkę pokroić ukośnie, obłożyć serem, na wierzch  ułożyć truskawkowe chutney. Udekorować listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy