Truskawki są bardzo uniwersalnym owocem. Sprawdzą się zarówno w wersji deserowej, na słodko, jak i w wersji bardziej wytrawnej. Dziś prezentuje włoski typ grzanek bruschetta, z francuskim serem typu Brie, a żeby było jeszcze bardziej kosmopolitycznie, wszystko przykrywa truskawkowe chutney na bazie octu balsamicznego.
Chutney, jest to gęsty sos, używany w kuchni indyjskiej, sporządzany z sezonowych owoców i warzyw. Podaje się go do potraw mięsnych i wegetariańskich.
Moje truskawkowe chutney, sporządziłam z świeżych truskawek, które marynowałam w sosie z octu balsamicznego, wody i brązowego cukru, przez co owoce zyskały kwaśno- słodki smak. W ten sposób świetnie skomponowały się z serem oraz świeżą bagietką.
Chutney, jest to gęsty sos, używany w kuchni indyjskiej, sporządzany z sezonowych owoców i warzyw. Podaje się go do potraw mięsnych i wegetariańskich.
Moje truskawkowe chutney, sporządziłam z świeżych truskawek, które marynowałam w sosie z octu balsamicznego, wody i brązowego cukru, przez co owoce zyskały kwaśno- słodki smak. W ten sposób świetnie skomponowały się z serem oraz świeżą bagietką.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Skład:
- 1 bagietka
- 1 op. sera Brie
- ok. 20 szt. truskawek
- 50 ml wody, lub soku pomarańczowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Truskawkowe chutney: truskawki obrać ze szypułek, umyć, pokroić w kostkę. Wodę, ocet oraz cukier, gotować aż do odparowania i zgęstnienia sosu. Odstawić do przestudzenia. Truskawki zalać sosem i pozostawić na ok. 10 minut.
- Bagietkę pokroić ukośnie, obłożyć serem, na wierzch ułożyć truskawkowe chutney. Udekorować listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz