czwartek, 20 stycznia 2011

Dipy. Podane z warzywami.

Dipy (ang. dip- moczyć, zamaczać), to gęste sosy, w większości na bazie śmietany, jogurtu, majonezu, w których "moczy się" warzywa, nachos, chipsy czy pszenne grzanki. Po przez dodanie różnorodnych składników, można otrzymać szeroki wachlarz smaków.
Ja moje dipy przygotowałam na bazie gęstego jogurtu greckiego, aby nie były tak tłuste od śmietany i majonezu. Jednak powiedźmy sobie szczerze, całkowite ich wyeliminowanie  nie ma sensu, jeśli mają być dobre, to muszą zawierać choć trochę śmietany i majonezu. Dlatego zamiast nachos lub chipsów serwuje je ze świeżymi, surowymi warzywami. Wybieram takie, które lubię i które dobrze się sprawdzają  przy zamaczaniu ich w dipach. Proponuję paprykę, marchew, ogórek zielony, pieczarki, kalafior czy seler naciowy.

Dip czosnkowo- parmezanowy, to ukłon w stronę klasycznego sosu czosnkowego, jednak aby wzbogacić jego smak, dodałam świeżo stary parmezan. Przez co dip jest ostry od czosnku, słonkawy od parmezanu, a wszystko to łagodzi kremowy jogurt.

Dip "Tzatziki", to wariacja na temat greckiego sosu, podawanego głównie jako dodatek do dań z grilla. Choć w klasycznej wersji nie ma twarożku (pewnie dlatego że Greccy mają świetny grecki jogurt :) ), ja lubię go dodać, aby dip był jeszcze bardziej gęsty. Do tego jeszcze  zielony ogórek, czosnek i świetny, świeży, lekki dip gotowy.

Dip ostro- słodki, na bazie chrzanu i żurawiny, skomponowałam aby dodać charakteru delikatnym warzywom takim jak pieczarki czy kalafior, razem doskonale się komponują.

Takie dipy plus świeże warzywa, to idealna przekąska podczas "babskiego wieczoru", bądź jeśli chcemy pochrupać coś zdrowego przed Tv.







Dip czosnkowo- parmezanowy.

Skład:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz
Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszać jogurt, śmietanę oraz majonez. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem do smaku (ostrożnie z solą, parmezan należy do dość słonych serów).
  2. Odstawić na chwilę do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.





Dip "Tzatziki".

Skład:
  • 3 łyżki greckiego jogurtu
  • 2 łyżki serka wiejskiego (twarożku)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Ogórka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć (ogórka nie obieram, aby zachować koloryt i "chrupkość"). Przekroić wzdłuż na ćwiartki. Łyżeczką wyskrobać gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bądź bardzo drobno pokroić. Delikatnie posypać solą i odstawić na kilka minut.
  2. W miseczce wymieszać jogurt, twarożek oraz majonez. Dodać wyciśnięty czosnek.
  3. Z ogórków "odlać" nagromadzoną wodę. Dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Odstawić do lodówki na kilka minut.




Dip ostro- słodki.


Skład:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżeczki gotowej żurawiny do mięsa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dip ma być dość ostry z nutą żurawinowej słodyczy.
  2.  Odstawić na kilka minut do lodówki.

    1 komentarz:

    Ostatnie wpisy