czwartek, 8 listopada 2012

Sos limonkowy.

Słodko - kwaśny i lekko ostry, sos limonkowy doskonały do mięsa, ryb, frytek czy jako dodatek do grilla. Dla osób preferujących, ostrzejsze smaki, można dodać więcej czosnku i pieprzu cayenne.
Najlepiej przygotować min. godzinę przed podaniem i odstawić do lodówki aby sos się "przegryzł".








Czas przygotowania: ok. 10 min


Skład:
  • 330g jogurtu bałkańskiego (nie greckiego, jest zbyt wodnisty)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki pieprzu  cayenne
  • 2 łyżeczki cukru
  • starta skórka z 1 limonki (tylko zielona część)
  • sok z 1/2 limonki

Przygotowanie:
  1. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na min. jedną godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy