piątek, 8 stycznia 2016

Sałatka z rukoli i sera pleśniowego z prażonym słonecznikiem oraz winogronami.



Pyszna sałatka na zdrowy Nowy Rok! Podałam ją na Sylwestra i wierzcie mi, wszystkim smakowała i zniknęła bardzo szybko. Jak dla mnie, jej skład jest idealny: rukola o pieprzowym smaku, słodkie winogrona, słony i aromatyczny ser pleśniowy a wszystko posypane chrupiącymi, prażonymi ziarnami słonecznika i polane kwaskowym sosem balsamicznym. Pycha! 







Ilość porcji: dla ok. 4/6 osób
Czas przygotowania: ok. 10 minut

Skład:
  • 100 g rukoli
  • 100 g roszponki
  • 100 g sera Lazur "błękitny" lub innego pleśniowego
  • ok. 400 g czerwonych winogron
  • ok. 4 łyżek ziaren słonecznika
  • ok. 4 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • sos balsamiczny

Skład:
  1. Rukolę, roszponkę oraz winogrona umyć. Osuszyć.
  2. Do dużej miski przełożyć: przesiekaną delikatnie rukolę oraz roszponkę. Dodać winogrona przekrojone na pół. Całość skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
  3. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika.
  4. Na koniec polać sosem balsamicznym. 








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Ostatnie wpisy