STREFA KIBICA

 DESER JOGURTOWY Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ.

Lekki i prosty deser, oczywiście w barwach narodowych. Efektowne podanie w małych szklankach bądź kieliszkach, sprawi że będzie się ładnie prezentować na tle innych przystawek. Najlepiej jest, w trakcie jedzenia wymieszać wszystkie trzy warstwy, wtedy świetnie skomponuje się słodycz galaretki i biszkoptów z lekką kwasowością jogurtu.


  

 

 Czas przygotowania: ok. 20 minut (plus czas chłodzenia galaretki)
 Ilość porcji: ok. 6 (zależy od wielkości szklanek)


Skład:
  • 1 op. jogurtu naturalnego (340 g) ja użyłam jogurtu Bałkańskiego, jest gęsty i kremowy
  • 120 g biszkoptów
  • cukier puder
  • 1 op. galaretki truskawkowej

Przygotowanie:
  1. Przygotować galaretkę, według przepisu na opakowaniu. Odstawić do zastygnięcia.
  2. Biszkopty zmiksować na drobno, najlepiej młynkiem do kawy, bądź rozbić wałkiem do ciasta.
  3. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Ilość cukru zależy od tego jaki słodki ma być jogurt.
  4. W szklance bądź kieliszku, ułożyć warstwami pokruszone biszkopty, następnie masę jogurtową a na koniec pokrojoną drobno galaretkę.



 TORTILLA ROLLS Z CZERWONĄ PAPRYKĄ.

Amerykańska przekąska w polskim wydaniu. Czyli tortilla przełożona serkiem Philadelphia oraz czerwoną papryką. Idealna i szybka przekąska, w sam raz do podania podczas meczów.





Czas przygotowania: ok. 20 minut

Skład:
  • pszenne tortille 
  • serek Philadelphia (bądź inny śmietankowy)
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
  2. Na każdej tortilli rozetrzeć serek (można dodać do serka odrobinę soli i pieprzu), następnie położyć kawałki papryki.
  3. Zwinąć ściśle w rulon. 
  4. Gotowe ruloniki przykryć folią spożywczą (aby nie wyschły). Pozostawić na min. 15 minut w celu ich zmiękczenia.
  5. Następnie pokroić na ok. 3cm kawałki.





TRUSKAWKI W BIAŁEJ CZEKOLADZIE.


Z  tej racji że sezon na truskawki w pełni, warto wykorzystać ich dostępność i skomponować słodkie przekąski na Euro.





 Czas przygotowania: ok. 20 minut


Skład:

  •  truskawki (najlepiej sprawdzą się większe)
  • biała czekolada
Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć pod zimną wodą, osuszyć. Nie odrywać szypułek.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 
  3. Truskawki, trzymając za szypułki, zanurzyć w białej czekoladzie.



 BRUSCHETTA Z SEREM BRIE ORAZ TRUSKAWKOWYM CHUTNEY.

Sprawdzona przekąska, w sam raz na sezon truskawkowy.


Przepis dostępny tutaj.


JAJKA "BIAŁO-CZERWONE".

Szybka i prosta przystawka. Oczywiście w biało-czerwonym kolorze :)




Czas przygotowania: ok. 20 minut

Skład:

  • jajka
  • ketchup
  • opcjonalnie, czerwona słodka papryka w proszku

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować na twardo. 
  2. Po wychłodzeniu, przekroić na pól. Łyżeczką usunąć żółtka. Utrzeć je z ketchupem, ewentualnie dodać czerwoną paprykę.
  3. Tak przygotowany farsz, przełożyć do rękawa cukierniczego. Nadziać jajka.









 GRILLOWANA PAPRYKA Z SEREM FETA.

Przekąska w narodowych barwach. Doskonały dodatek do mięsa z grilla.




Czas przygotowania: ok. 30 minut

Skład:
  • czerwona papryka
  • ser typu feta
  • oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Delikatnie skropić oliwą. 
  • Grillować ok. 15 minut na patelni grillowej bądź grillu ogrodowym ( można również piec w piekarniku).
  • Następnie przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą. Pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie, skórka z papryki powinna bardzo ładnie odejść.
  • Przełożyć na talerz, opruszyć solą i pieprzem. Na wierzch dodać kawałki sera.









ROLADKA Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI.

 Kolejna propozycja dania na Euro 2012. Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, utrzymana w narodowej biało- czerwonej kolorystyce. Idealna przekąska do piwa. 
Suszone pomidory można zastąpić, czerwoną marynowaną papryką (odradzam używania świeżej, bowiem jest zbyt "sztywna" do zawijania). 





 Czas przygotowania: ok. 15 minut
 Czas pieczenia: ok. 30 minut


Skład:
  • 2 filety z kurczaka ( bez polędwiczek)
  • ok. 15 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1.  Każdą pierś delikatnie rozkroić ostrym nożem w poprzek, uważając, aby nie przekroić mięsa do końca. Rozłożyć jak książkę, ułożyć na desce i rozbić tłuczkiem  (przez kilka warstw folii spożywczej) na cienkie płaty mięsa, najlepiej kiedy brzegi będą bardziej cienkie niż środek. W miarę możliwości uformować z mięsa prostokąt. Oprósz solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. 
  2.  Pomidorki pokroić w paski (po ok. 7 pomidorków na jedną sztukę mięsa). Ułożyć na środku przygotowanego mięsa. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. 
  3. Ściśle zawinąć w folię aluminiową, tworząc coś na kształt serdelka.
  4. Piec przez ok. 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
  5. Roladki pokroić, dopiero kiedy będą całkowicie wystudzone.






 BIAŁO-CZERWONE CUPCAKES Z WIŚNIAMI.

 Gradka dla miłośników nietypowym deserów i zagorzałych kibiców:) Cupckaes w barwach narodowych, z śmietankowym biało-czerwonym kremem, nadziane wiśniami.





 Ilość: 12 sztuk
 Czas przygotowania: ok. 20 minut ( plus chłodzenie ok. 1,5 godziny)
 Czas pieczenia: ok. 30 minut


Skład:
  • 1 1/2 cups mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 3/4 cup cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 cup mleka + mleko do kremu (ok. 1 szklanki)
  • ok. 24 sztuk wiśni ( świeżych lub odmrożonych)
  • 1 op. kremu śmietankowego do ciast Delecta
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 12 sztuk papierowych papilotek do muffinek
* 1 cup to 235 ml (niecała szklanka)

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie ciasta. Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać w odrębnej misce. W drugiej utrzeć mikserem: masło i cukier na puszystą masę, następnie dodać jajka oraz ekstrakt waniliowy. Do tak przygotowanej mieszaniny dodać mąkę, dokładnie wymieszać, na sam koniec dodać mleko.
  2. Blachy do muffinek wyłożyć papilotkami. Na spód położyć ok. 1 łyżki ciasta, następnie do każdej włożyć ok. 2 sztuki wiśni, przykryć kolejną warstwa ciasta, do 3/4 wysokości foremki.
  3. Piec ok. 30 minut w tem. 175 st.C. Muffinki wyciągnąć z blachy i całkowicie wystudzić.
  4. W czasie pieczenia muffinek, przygotować krem według instrukcji na opakowaniu. Następnie podzielić go na 2 równe części. Do jednej dodać barwnik spożywczy, do uzyskania intensywnie czerwonego koloru. Odstawić do wystudzenia na ok. 1,5 godziny ( w tym czasie krem zgęstnieje).
  5. Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować muffinki, tak aby jedna połowa była biała a druga czerwona.

 



 "PIZZA" NARODOWA.

Ekspresowa "pizza" na cieście francuskim, w barwach narodowych. Doskonała jako ciepła przekąska na "Euro 2012".






Ilość: ok. 8 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut


Skład:
  • 1 op. ciasta francuskiego ( 275 g )
  • 1 kulka sera mozzarella 
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę
  • ketchup
  • oregano

Przygotowanie:
  1.  Ciasto francuskie pokroić na prostokąty w wymiarze ok. 12 cm na 9 cm. 
  2. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę.
  3. Połowę prostokąta z ciasta, posmarować cienko ketchupem, posypać oregano oraz wyłożyć papryką. Na drugą połowę nałożyć ser, przy zachowaniu 1 cm odstępu od brzegu ciasta.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć minie "pizze". Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C.







POMIDORKI KOKTAJLOWE NADZIEWANE SEREM FETA Z ZIOŁAMI.

 W kolejnej odsłonie "przekąsek na Euro 2012", prezentuję pomidorki koktajlowe nadziewane serem feta z ziołami. Zachęcam aby dodać świeże zioła takie jak": bazylia, oregano, mięta czy szczypiorek (w wersji nieco "spolszczonej"). Doskonały dodatek do grillowanego mięsa.







 Ilość: ok. 10 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut


Skład:
  • ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych średniej wielkości (ze zbyt małych ciężko będzie usunąć środek)
  • 100 g sera typu feta
  • 2 łyżki posiekanej drobno bazylii
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • 2 łyżki oliwy 

Przygotowanie:
  1. Ser feta utrzeć z oliwą i ziołami.
  2. Z pomidorków ostrożnie, za pomocą małego, ostrego noża wyciąć środek. Następnie małą łyżeczką całkowicie je usunąć. W ten sposób powstanie "pomidorowa miseczka".
  3. Pomidorki nadziać przygotowanym serem.





BIAŁO- CZERWONE KULECZKI SEROWE.

Euro 2012 zbliża się wielkimi krokami. A co za tym idzie, wspólne oglądanie meczów przy piwie i przekąskach. Proponuję zatem przygotować zakąski w barwach, które dodatkowo zmotywują naszą reprezentację do wytrwałej walki.Oraz takie, które sprawią że Mistrzostwa Europy miną nam smacznie i kolorowo.

Dziś serowe, biało-czerwone kuleczki. 



Kuleczki przygotować według tego przepisu. Wykorzystując do obtaczania jedynie nasiona sezamu oraz słodką paprykę.

4 komentarze:

  1. Rewelacyjnie to wygląda. Jutro na pewno skorzystam z kilku przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również skorzystam z kilku przepisów świetne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluje jestem pod wrazeniem .Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy