MISJA WALENTYNKI

 Focaccia z pomidorami.

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, podawanego jako jako przystawka przed daniem głównym. Każdy region Włoch posiada własną odmianę Focacci: tylko z solą morską, szałwią, oliwkami, suszonymi lub świeżymi pomidorami czy polanego oliwą.
Na Walentynki proponuję Focaccię z pomidorami i rozmarynem, upieczoną w formię w kształcie serca. Pozostałe ciasto można wykorzystać do zrobienia Focacci z karmelizowaną cebulą :)
Najlepsza jest podawana na ciepło.




 Ilość: ciasto na blachę w formie serca 24 na 24 cm oraz blaszkę prostokątną o wymiarach 20 na 30 cm
 Czas pieczenia: ok. 20 minut
 Całkowity czas garowania: ok. 3 godzin


Skład:
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (tem. ok 45 st.C)
  • 1 op. suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki do pizzy
  • 1,5 szklanki zwykłej mąki 
  • ok. 3 pomidorków śliwkowych, ewentualnie innych
  • ok. 1 łyżka świeżego  rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
 Przygotowanie:
  1. W dużej misce wymieszać 0,5 szklanki wody, z cukrem i drożdżami. Odczekać ok. 5 minut aż powstanie "piana". Dodać pozostałą wodę, 2 łyżki oliwy, sól oraz mąkę. Dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć na blat kuchenny posypany mąką. Zagniatać ciasto przez ok. 7 minut aż będzie jednolite i elastyczne, następnie przełożyć je do nasmarowanej oliwą miski i nakryć ją folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż urośnie dwukrotnie.
  3. Formę do pieczenia nasmarować oliwą, przełożyć ok. 1/3 przygotowanego ciasta. Przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 45 minut.
  4. Następnie dwoma palcami zrobić głębokie zagłębienia w cieście, w odstępach ok. 2 cm. Posmarować 1 łyżką oliwy, posypać gruboziarnistą solą, ponownie przykryć folią i odstawić na ok. 45 minut.
  5. Pomidory pokroić na 0,5 cm plastry, ułożyć je na przygotowanym cieście. Posypać rozmarynem.
  6. Piec ok. 20, na najniższej półce piekarnika, w tem. 230st.C.

 Krewetki z chilli i czosnkiem.

Uwielbiam tą potrawę za to że bardzo szybko się ja robi, ma tylko 3 składniki a przy tym smakuje wyśmienicie. Jest lekko pikantna od chilli i czosnku, zawiera moje ukochane krewetki a w powstałym sosie można maczać chrupiącą bagietkę.
Świetne danie na walentynki, pobudza wszystkie zmysły !!!






 Skład:
  • 10 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych (ja użyłam mrożonych i podgotowanych)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • ok. 3/4 szklanki dobrego oleju (lub klarowane masło)
  • ok. 100 ml białego wytrawnego wina (resztę można podać do kolacji)
  •  sól, pieprz
  • 1 bagietka
 Przygotowanie:
  1.  Mrożone krewetki odmrozić i dobrze osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i delikatnie posolić, odstawić na kilka minut (można pominąć ten etap, ale w ten sposób czosnek delikatnie zmięknie). Papryczkę chili pokroić na plasterki, usunąć nasiona.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę (masło), dodać papryczki, następnie krewetki i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać wino i smażyć ok. 2 minut. 
  3. Do głębokiego talerza przełożyć po 5 krewetek na porcję, dodać powstały sos (wraz z czosnkiem i chilli). Podawać z bagietką.







Red Velvet Brownies.


Niezwykle czekoladowe ciasto z delikatnym i aksamitnym kremem. Ja swoje upiekłam w blaszce w formie serca, co dodatkowo prócz czerwonego koloru, podkreśla na jaką okazję jest to ciasto.
Wspaniały deser po romantycznej kolacji, pełen słodyczy i wyzwalający endorfiny :)




 Skład:
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 115 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki wody
  • 56 g gorzkiej czekolady
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku (odradzam używanie barwników w płynie gdyż są bardzo mało wydajne i rozrzedzają ciasto)
  • balaszka do pieczenia w formie serca o wymiarach 23cm/ 19 cm głębokość 4 cm  
  • 226 g serka Philadelphia 
  • 50 g bardzo miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
  1.  W misce wymieszać: mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.
  2. W rondelu rozpuścić: cukier, masło oraz wodę. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Ostudzić do letniej temperatury, następnie dodać jaja, ekstrakt waniliowy oraz barwnik. Dobrze wymieszać.
  3. Formę do pieczenia natłuścić. Wlać ciasto. Piec ok. 30/40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160st.C. (czas pieczenia zależy od tego jak duża i głęboka jest forma, jeśli będziemy piec w płaskiej,  prostokątnej czas będzie  wynosił ok 20 minut, ważne aby drewniany patyczek włożony w środek ciasta był czysty).
  4. Serek zmiksować z masłem oraz cukrem pudrem na gładką masę. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.



Ciasto cytrynowo-jogurtowe.

Pierwotnie miało to być całe duże ciasto, upieczone w blaszce o  formie serca, jednak wczoraj nie mogłam nigdzie (blisko siebie) jej kupić, wiec upiekłam je w prostokątnej blaszce i wykroiłam za pomocą foremek dowolne kształty. Dodałam mus truskawkowy który pozostał mi po Panna Cott'cie, udekorowałam cukrem pudrem i wyszły takie małe słodkie babeczki. Dlatego jeśli dysponujecie blaszką "serce", to można je w niej upiec bez konieczności późniejszego wykrawania.
Wracając do samego ciasta, jest leciutkie i puszyste, z cytrynowym posmakiem dzięki skórce z cytryny i syropie cytrynowym, którym polewa się ciasto po upieczeniu. Dlatego jeszcze lepiej smakuje następnego dnia, kiedy syrop przeniknie przez całe ciasto.





Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut


Skład:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jaja ( w tem. pokojowej)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
syrop cytrynowy:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. W jednej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej: jogurt, cukier, jaja, ekstrakt waniliowy, oraz skórkę z cytryny. Ucierać mikserem przez ok. 3 minuty na gładką, puszystą masę. Następnie, powoli dodawać suche składniki. Dokładnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać olej.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto. Piec w tem. 175 st.C. przez ok. 40 minut, aż będzie złociste a włożony we środek drewniany patyczek suchy.
  3. W czasie gdy ciasto będzie się piekło przygotować syrop. Do rondelka wlać sok z cytryny, dodać cukier. Podgrzewać aż cukier się rozpuści.
  4. Po upieczeniu ciasta, ostudzić je przez ok. 10 minut, następnie polać przygotowanym syropem.










 Panna Cotta z musem truskawkowym.


Zawsze bałam się robić ten deser, bo moje dotychczasowe doświadczenia z żelatyną nie były udane, a to wyszły jakieś grudki, a to dałam jej za dużo albo za mało.
Ale ten przepis jest naprawdę rewelacyjny ! Bardzo prosty i szybki. Co prawda na efekty musimy poczekać min. 4 godziny, ale jego przygotowanie zajmie nam 10 minut. Dlatego można go zrobić: dzień przed Walentynkami albo rano w Walentynki.
Po wyjęciu z lodówki i udekorowaniu go musem z mrożonych truskawek, uzyskamy elegancki deser. W sam raz na, słodkie zakończenie romantycznej kolacji :)







Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: min. 4 godziny


Skład:
  • 125 ml zimnej wody
  • 8 g żelatyny spożywczej 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki 34%
  • 1 szklanka maślanki 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  na mus truskawkowy:
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 4 łyżeczki cukru


 Przygotowanie:
  1. Do miski wlać zimną wodę, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  2. W tym czasie, w rondelku, podgrzać śmietankę z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać maślankę i ekstrakt waniliowy.
  3. Odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do 4 szklanek, kokilek, bądź pucharków. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 4 godziny.
  4. Mus truskawkowy: Truskawki odmrozić dodać cukier i zmiksować na gładki mus.
  5. W celu wyciągnięcia Panna Cotty z kokilek. Najlepiej jest włożyć je na chwilę do ciepłej wody, bądź delikatnie na pomocą cienkiego noża "odkroić" ja tuż przy krawędzi pojemnika.
  6. Panna Cotte udekorować musem truskawkowym.




 Sałatka z grillowanym oscypkiem i kurczakiem.


 Sałatka z grillowanym oscypkiem i kurczakiem, która z powodzeniem zastąpi danie główne. Grillowany kurczak i oscypek na bukiecie sałat, podane z konfiturą z borówki lub żurawiny. Idealnie nadaje się na romantyczną  walentynkową kolację.










Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: ok. 20 minut


Skład:
  • 180 g gotowej mieszanki sałat
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 oscypki
  • 1 bagietka 
  • konfitura z borówki lub żurawiny
  • prażony sezam
  • na sos vinegrette: 1 łyżka wody, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

 Przygotowanie:
  1.  Filety z kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz tymiankiem. Ugrillować na patelni grillowej. Pokroić w paski. 
  2. Sezam uprażyć na suchej patelni (ostrożnie aby nie przypalić). Posypać nim kurczaka. 
  3. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki sosu vinegrette, polać nim sałatę. Rozłożyć na 2 talerzach. 
  4. Bagietkę pokroić ukośnie. Ugrillować wraz z oscypkami. Ułożyć na sałacie. Udekorować borówką lub żurawiną.













Czerwone babeczki z owocami.


 Biszkoptowe babeczki nadziewane owocami, pokryte bitą śmietaną, w kolorze miłości. To propozycja specjalnie na walentynkowy wieczór. Taką czerwoną babeczką na pewno zrobicie wrażenie na Drugiej Połówce. Ciasto biszkoptowe wystarczy zabarwić czerwonym barwnikiem spożywczym, dodać ulubione owoce i udekorować żelkiem lub innym elementem w kształcie serca.






 Ilość: 24 babeczki 
 Czas przygotowania: ok. 30 minut
 Czas pieczenia: ok. 15 minut



Skład:
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jaj
  • ok. 4 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w płynie
  • dżem truskawkowy lub konfitura
  • dowolne owoce pokrojone w kostkę, ja użyłam brzoskwiń z puszki
  • bita śmietana do dekoracji
  • żelki lub inne elementy dekoracyjne

Przygotowanie:
  1. Ciasto przygotować jak w tym przepisie (punkt 1 i 2). Z tym wyjątkiem, że do przygotowanego ciasta należy dodać barwnik spożywczy (ilość zależy od intensywności barwnika i oczekiwanego efektu).
  2. Wystudzone babeczki wyciągnąć z papierowych foremek. Delikatnie łyżeczką wydrążyć otwór, ostrożnie aby nie przebić babeczki na wylot.
  3. Na dnie otworu położyć dżem lub konfiturę, następne pokrojone owoce, całość udekorować bitą śmietana i serduszkami.





 Gorąca czekolada.


Prawdziwa gorąca czekolada. Gęsta, kremowa i aksamitna o głębokim mlecznym smaku. Osłodzi i rozgrzeje każdy mroźny wieczór. Nadaje się idealnie na Walentynkowy deser.







Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: ok. 15 minut



Skład:
  • 2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady 
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • bita śmietana do dekoracji
  • żelki w kształcie serca do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Do rondelka o grubym dnie, wlać śmietanę, wrzucić pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodać kakao. Podgrzewać do zagotowania się śmietanki.
  2. Gorącą czekoladę rozlać do szklanek, udekorować bitą śmietana i żelkami.

























Pikantne papryczki chili z serem kozim. 




Ta propozycja dania na walentynki, jest skierowana dla osób preferujących ostre w smaku  potrawy. Czerwona papryczka chili swoją pikantność zawdzięcza kapsaicynie, która to z kolei powoduje wytwarzanie endorfiny ( hormony odpowiedzialne za doskonałe samopoczucie).
Jednak w tej przystawce nie dominuje ostry, piekący smak. Jest on zrównoważony aksamitnym i kremowym serem kozim. Złocista i chrupiąca panierka kontrastuje z miękką ostro- słodką papryczką.
Papryczki podawać przestudzone, wtedy najlepiej można wyodrębnić wszystkie smaki.
Te danie pobudza nie tylko zmysł smaku... .  
 



 

Ilość porcji: 4 sztuki
Czas przygotowania: ok. 20 minut




Skład:
  • 4 duże papryczki chili 
  • 1 op. sera  koziego ( 50 g )
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • mąka



Przygotowanie:
  1. Odciąć zieloną część papryczki. Delikatnie usunąć nasiona, najlepiej drugą stroną łyżeczki. Wnętrze papryczki opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się pozostałych nasion.
  2. Tak przygotowane papryczki nadziać kozim serem.
  3. Papryczki obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, na końcu w bułce tartej ( lekko posolonej ). Aby panierka była bardziej chrupiąca ponownie obtoczyć w jajku i bułce.
  4. Smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Wyłożyć na ręczniczek kuchenny.
  5. Podawać przestudzone.









 Mus z białej czekolady z wiśniami.


Mus z białej czekolady z wiśniami, to prosty acz wyrafinowany deser. Jedząc go, najpierw nabieramy słodkiej, lekkiej i puszystej pianki z czekolady i białek aby na koniec dopełnić smak kwaśnymi i soczystymi wiśniami. W konsekwencji deser jest zrównoważony, słodki a jednocześnie lekko kwaśny.












Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas chłodzenia: minimum 3 godziny






Skład:
  • 1 opakowanie białej czekolady ( 100 g)
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mrożonych wiśni ( lub malin, w zależności od upodobań )


Przygotowanie:
  1. Na dnie szklanek, ułożyć warstwę owców.
  2. Jaja sparzyć gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną masę.
  3. Czekoladę połamać. Rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem ze wrzącą wodą). Biała czekolada rozpuszcza się inaczej niż ciemna. Należy uważać aby się nie przypaliła. Dlatego kiedy spodnia warstwa się rozpuści należy wyłączyć gaz pod garnkiem, zamieszać całość. Wtedy pod wpływem ciepła cała czekolada się rozpuści.
  4. Do rozpuszczonej czekolady, dodawać powoli żółtka ( należy uważać aby się nie ścięły). 
  5. Do tak przygotowanej masy dodać powoli ubite białka. Delikatnie wymieszać widelcem, aby zachować puszystość.
  6. Mus przełożyć do szklanek. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.









Pikantne tartaletki.


Ciasto francuskie jest uniwersalne nie tylko z racji doskonałego komponowania się z większością składników ale również z możliwości nadawania mu przeróżnych kształtów. Wystarczy tylko odpowiednia foremka i serduszka gotowe. Żeby "zaostrzyć" walentynkowy nastój dodałam dość pikantne przyprawy: czosnek, imbir, płatki, chilly. Do tego słodkie i chrupiące warzywa. Oczywiście jest to propozycja zestawienia smaków (na lekko orientalną nutę), jednak z powodzeniem można wykorzystać zasoby własnej lodówki (ser, salami, pieczarki czy pomidory też się świetnie sprawdzą).









Ilość: 2 tartaletki o wielkości ok. 10 cm
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut




Skład:

  • ciasto francuskie, 2 kwadraty 10 cm na 10 cm, plus parę kawałków na ozdobne serduszka
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała kulka sera mozzarella
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • świeży imbir (ok. 2 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • płatki chilly
  • sól
  • 1 jajo


Przygotowanie:

  1. Dużą foremką, w kształcie serca, wyciąć z ciasta 2 tartaletki. Mniejszą, też w kształcie serca, wyciąć ok. 32 mniejszych serduszek (może być ich więcej lub mniej, w zależności od wielkości dużego serduszka).
  2. Jajko rozmieszać z odrobiną wody. Wysmarować brzegi tartaletek, następnie ułożyć mniejsze serduszka, które również przesmarować jajkiem.
  3. Marchew obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 1cm. Paprykę dobrze umyć. Z warzyw wykroić małe serduszka.
  4. Na tarteletki posypać starty ser mozzarella. Imbir obrać, pokroić na cienkie plastry, czosnek wycisnąć przez praskę. Wyłożyć je na ser, następnie ułożyć warzywa. Wszystko delikatnie posypać płatkami chilly, solą oraz parmezanem. 
  5. Piec przez ok. 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.























 
 Parmezanowe serduszka.

Takie serowe serduszka to świetny dodatek do białego wina czy  lampki sherry. Ciekawa i oryginalna alternatywa dla chipsów czy paluszków. Chrupiące, aromatyczne i bardzo proste do wykonania. Wystarczy świeżo-starty, prawdziwy parmezan (nie jakieś wiórki z paczki, które się nie topią) i 6 minut w piekarniku, aby uzyskać ażurowe serduszka o intensywnym zapachu. Bogaty smak parmigiano reggiano, pobudza apetyt i stanowi doskonała przystawkę.
Warto przy tej okazji, wspomnieć że oryginalny parmezan pochodzi z Włoch, z regionu Parmy, Reggio Emilia, Modena oraz Mantua. Jest serem typu twardego, produkowanym z mleka krowiego.Dojrzewa ok. dwóch, trzech lat. Jego autentyczność poznać można po wybitym na boku napisie "parmigiano reggiano". Sera tego się nie kroi, jedynie odłupuje nieregularne kawałki.








Ilość: ok. 10 serduszek o wielkości ok 10 cm *
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 6 minut

Skład:
  •  1 szklanka świeżo startego parmezanu

Przygotowanie: 
  1.  Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć sylikonową matą do pieczenia, bądź papierem do pieczenia. 
  2. Foremkę (np. do wykrawania pierniczków) położyć na macie do pieczenia. Najwygodniej, najpierw usypać z parmezanu kształt serca, następnie delikatnie odłożyć foremkę i serem uzupełnić środek serca. Kolejne parmezanowe serduszko, usypywać w odległości ok. 3 cm, aby podczas pieczenia serca się nie posklejały. 
  3. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 6 minut, aż ser zacznie się topić a krawędzie nabierać koloru.
  4. Po upieczeniu, kiedy parmezanowe serduszka będą jeszcze miękkie, delikatnie przełożyć je na metalowe raszki do pieczenia, na ok. 2 minuty aż przestygną i nabiorą chrupkości. 

* ilość zależy od wielkości foremki, ilości parmezanu oraz tego ile docelowe chcemy otrzymać serduszek





 






 Walentynkowe koreczki.


Koreczki , które z racji kształtu mówią już wszystko... . Z chleba pumpernikiel, sera, ogórka oraz czerwonej papryki, za pomocą małej foremki w kształcie serca, powycinałam serduszka, które razem stworzyły urodziwe koreczki w sam raz na walentynki.








Skład:  
  • 1 papryka
  • 1 ogórek zielony
  • chleb pumpernikiel
  • żółty ser



Przygotowanie:
  1. Z podanych składników, za pomocą foremki, powycinać serduszka. Nabić je na patyczki do koreczków.  











Romantyczne kanapki.

Aby "zwykłe" kanapki przestały być "zwykłe" i uzyskały niepowtarzalny "walentynkowy" charakter, wystarczy trochę fantazji, ulubione i proste składniki. Do wykonania tych kanapek posłużył mi chleb tostowy, który świetnie nadaje się do formowania i "wycinania" różnych kształtów. Aby uzyskać efektowne  serce wykorzystałam formę do wykrawania pierniczków. Tak przygotowane sandwich'e obsmażyłam na patelni grillowej, aby były chrupiące i uzyskały złoty kolor.









Skład:*
  • chleb tostowy
  • żółty ser
  • salami
  • pieczarki
  • cebula


Przygotowanie:
  1. Z chleba tostowego, za pomocą foremki, wyciąć serduszka.
  2. Pieczarki, umyć osuszyć, podsmażyć z cebulą. 
  3. Na przygotowany chleb ułożyć składniki, przykryć drugą kanapką.
  4. Patelnie grillową dobrze rozgrzać (bez tłuszczu). Następnie trochę zmniejszyć ogień, ułożyć kanapki. Grillować z oby stron na złoty kolor. 

 * Są to tylko propozycje składników.









Ostatnie wpisy