środa, 13 kwietnia 2016

Sałatka z kaszą pęczak, pieczonymi burakami oraz szpinakiem.


Dziś proponuję wam wiosenną sałatkę. Bardzo zdrową, smaczną i odpowiednią dla wegetarian. Jej bazą jest kasza pęczak i pieczone buraki, do tego młody szpinak, prażone pestki słonecznika i ser typu feta.
Jest bardzo sycąca dlatego może stanowić osobny posiłek (np. zdrowy lunch do pracy), albo być dodatkiem do dania rybnego lub mięsa.
Najwięcej czasu zajmie wam przygotowanie buraków (ale spokojnie można je upiec dzień wcześniej i trzymać w lodówce przez kilka dni).




Skład:

  • 1 woreczek kaszy pęczak
  • ok. 150 g upieczonego buraka *
  • 2 duże garście szpinaku baby
  • mała garść słonecznika
  • ok. 50 g sera typu feta
dressing:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 5 łyżek oleju rzepakowego 
* jak upiec buraki?
Najlepsze do pieczenia w piekarniku są małe buraki (można też użyć większych, ale warto je przekroić na pół bądź na ćwiartki). Buraki należy dobrze wyszorować, zostawić skórkę, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po tym czasie należy sprawdzić czy buraki są już miękkie. 


Przygotowanie:
  1. Dressing: w misce wymieszać musztardę z syropem klonowym oraz solą. Następnie powoli, cienką strużką wlewać olej, ciągle mieszając. 
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka pokroić w kostkę (nie trzeba zdejmować skórki). Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  3. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski dodać szpinak (można go wcześniej zblanszować lub podsmażyć przez 1 minutę na łyżce masła), buraka oraz ser typu feta. Całość skropić dressingiem oraz posypać nasionami słonecznika.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy