Najlepiej smakują na świeżo wyciągnięte z piekarnika, jednak swobodnie sprawdzą się również na zimno.
Skład:
na ok. 24 sztuk pierożków
• 2 opakowania ciasta francuskiego
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 2 marchewki
• 1 mała pietruszka
• kawałek selera
• 1 średnia cebula
• 2 ząbki czosnku
• garść grzybów chińskich Mun
• 1 puszka kiełków fasoli Mung (np. Bonduelle)
• 1 jajo
• oliwa
• sos sojowy
• płatki chilli (można zastąpić ostrą czerwoną papryką)
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
1. Grzybki chińskie zalać gorącą wodą i odstawić aż napęcznieją (ok. 10 minut), w tym czasie zetrzeć na dużych oczkach warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Cebulę pokroić w talarki.
2. Warzywa wrzucić na rozgrzana patelnie. Smażyć na małym ogniu, warzywa mają się skarmelizować i przyrumienić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (należy uważać aby się nie przypalił, gdyż wtedy nabierze gorzkiego smaku), całość skropić sosem sojowym.
3. Grzybki odcedzić, zwinąć w ruloniki i pokroić w drobne paseczki. Dodać do smażących się warzyw.
4. Na koniec dodać drobno pokrojone papryki oraz kiełki. Smażyć chwilę aby warzywa nie straciły swojej chrupkości.
5. Całość doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz płatkami chilli (potrawa ma mieć ostry smak).
6. Farsz odstawić do wystudzenia (ciepłe nadzienie może spowodować ze cisto nie wrośnie podczas pieczenia).
7. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku nałożyć farsz. Uformować pierożki.
8. Pierożki posmarować roztrzepanym jakiem, w ten sposób podczas pieczenia uzyskają złoty kolor i ładny połysk.
9. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Piec ok. 25 minut, aż będą złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz