czwartek, 3 lutego 2011

Bruschetta z serem gorgonzola oraz gruszką.

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski. Pierwotnie były to grzanki posmarowane oliwą z oliwek oraz roztartym czosnkiem. Popularnie podaję się je z mieszanką pomidorów oraz z bazylią.
Wersja przygotowana przeze mnie to połączenie ostrego sera, którego intensywny smak przełamałam śmietankową Philadelphia, ze słodką, soczystą gruszką. Natka pietruszki oraz orzechy świetnie dopełniają całość, tworząc nowoczesne połączenie smakowe.
Podane ilości są przykładowe, wszystko zależy od ilości jaką chcemy otrzymać. Ważne aby zachować proporcje w serach (na jedno opakowanie sera gorgonzola powinny przypadać dwa opakowanie sera Philadelphia).










 Skład:
  •  bagietka
  • 2 opakowania sera Philadelphia (po 125 g każde)
  • 1 opakowanie sera gorgonzola (100 g )
  • 1 gruszka
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
  • oliwa z oliwek lub pestek winogron


Przygotowanie:
  1. Bagietkę pokroić ukośnie na grubość ok. 1,5 cm. Delikatnie skropić oliwą. Podpiec na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. 
  2. Sery wymieszać na gładką konsystencję. 
  3. Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plastry. Natkę pietruszki oraz orzechy drobno posiekać.
  4. Każdą grzankę posmarować przygotowaną mieszanką serów. Ułożyć po dwa kawałki gruszki. Posypać orzechami oraz natką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy