wtorek, 22 listopada 2011

Krewetki koktajlowe w kubeczkach z ciasta francuskiego.

Dla miłośników krewetek i ciasta francuskiego. Mini przekąski, w postaci kubeczków z ciasta francuskiego, wypełnionych farszem z krewetek koktajlowych, żółtego sera, majonezu oraz cebulki dymki.
Można je podawać na ciepło, ale równie wspaniale smakują na zimno. Dlatego nadają się do przygotowania na parę godzin przed planowanym przyjęciem. 
Podczas przygotowanie tego dania, ponownie posłużyłam się systemem miarowym "cups". Dla przybliżenia podam iż 1 cup, to ok. 250 ml. Jednak zachęcam do kupna całego zestawu, kubków miarowych, bowiem usprawniają one pracę w kuchni.







Ilość: 24 sztuki
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Czas przygotowania: ok. 15 minut



Skład:
  • 1 op. ciasta francuskiego, 275 g
  • 200 g krewetek koktajlowych, obranych i oczyszczonych
  • 1 cup startego żółtego sera (typ w zależności od upodobań)
  • 1/2 cup majonezu
  • 1 cebulka dymka, tylko zielona część, drobno posiekana
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny do skropienia


Przygotowanie:
  1. W misce dokładnie wymieszać, krewetki, majonez, ser oraz dymkę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
  2. Za pomocą szklanki, o średnicy 6 cm, z ciasta francuskiego, wykroić 24 krążki ciasta.
  3. Formę do mini muffinek, wysmarować delikatnie masłem. Ciasto przełożyć do foremek, delikatnie docisnąć. Nałożyć farsz, do 2/3 wysokości, tak aby w każdym kubeczku były min. 2 krewetki. 
  4. Piec ok. 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy