środa, 19 grudnia 2012

Pierniczki z lukrem królewskim.

Przepis na pierniki "last minute". Ciasto gotowe w 10 minut, wykrawanie i pieczenie następne 10. Jedynie lukrowanie i ozdabianie jest bardziej czasochłonne ale i bez tego pierniki są pyszne.
Jeśli natomiast mamy czas i chcemy się trochę "pobawić" w lukrowanie, to polecam do tego celu domowy lukier królewski. Wystarczy cukier puder, białko jajek i sok z cytryny. Średnio gęstym lukrem można obrysować krawędzie i wyciskać wzory, natomiast rzadki jest idealny do wypełniania obrysowanych kształtów. Aby uzyskać kolorowy lukier, należy dodać do bardzo gęstego lukru płynny barwnik spożywczy, który jednocześnie go rozrzedzi. Wskazówki odnośnie lukry znajdują się w przepisie.





Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut


Skład:
ciasto:
  • 400g mąki
  • 130g  cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jaja
  • 100g roztopionego masła
  • 100g miodu (w płynnej postaci)
lukier królewski:
  • 500g cukru pudru
  • białko z 2 jaj
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1.  Ciasto. W misce wymieszać: mąkę, sól, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Następnie dodać jaja, masło oraz miód. Wymieszać dobrze składniki. Najlepiej rękoma zagnieść ciasto na stolnicy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Uformować dwie kule. Ciasto rozwałkować na stolnicy (ja użyłam stolnicy silikonowej, która nie wymagała podsypywania mąką, najpewniej na stolnicy drewnianej ciasto będzie wymagało podsypania aby się nie kleiło), nie cieniej niż 4 mm. Za pomocą foremek wykroić figurki.
  3. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut, w tem. 180st.C.Wystudzić. Kiedy pierniczki są całkowicie chłodne można je lukrować.
  4. Lukier królewski. Cukier puder przesiać do miski, dodać białka i sok z cytryny, miksować na niskich obrotach przez 4-5 minut. Gotowy lukier powinien być: gładki, lśniący i tworzyć sztywny stożek.
Wskazówki dotyczące lukru królewskiego:
  • bardzo gęsty lukier, stanowi dobre spoiwo do przyklejania dekoracji lub sklejania warstw ciasta (np. domku z piernika)
  • średnio gęsty lukier, służy do obrysowywania krawędzi i wyciskania wzorów
  • rzadki lukier, służy do wypełniania obrysowanych wzorów
  • aby rozrzedzić lukier należy dodawać po "jednej" kropli wodę, sok z cytryny lub barwnik spożywczy
  • łatwiej jest rozrzedzić gęsty lukier niż próbować zagęścić rzadki lukier
  • lukier można przechowywać w lodówce do pięciu dni. W tym celu należy przełożyć go do szczelnego pojemnika, przykryć wilgotną, czystą szmatką i zamknąć wieczko.
  • krawędzie najlepiej jest obrysować za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką o małym okrągłym otworze
  • wypełnienie obrysowanych kształtów, można lukrować małym pędzelkiem





3 komentarze:

  1. Myślę, że widziałem ciekawsze wpisy

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze jestem pełna podziwu, kiedy widzę ręcznie przygotowane pierniki, na dodatek ozdobione lukrem. WOW!

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy