czwartek, 21 lutego 2013

Tartaletki z karmelizowaną cebulą.

Chrupiące tertaletki z karmelizowaną cebulą, delikatną i słodziutką, dzięki długiemu powolnemu duszeniu na małym ogniu. Żeby je zrobić wystarczą dwa składniki, które generalnie zawsze są w domu: ciasto francuskie i cebula. Choć karmelizowanie cebuli trwa ok. 40 minut, to warto czekać bo taka przygotowana cebula jest naprawdę pyszna.
Tartaletki można podawać same lub z kwaśną śmietaną.





 Czas przygotowania: ok. 1 godziny


Skład:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 4 duże cebule
  • sól
  • 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
  • olej, masło

Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w ok. 0,5 cm półksiężyce. Posolić 1 łyżeczką soli. Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Przełożyć cebulę na patelnie, następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały. Cebula nie ma się smażyć tylko karmelizować. Od czasu do czasu przemieszać. Można dodać łyżeczkę tymianku.
  2. W czasie kiedy cebula będzie się karmelizować przygotować ciasto. Z ciasta francuskiego wykroić równe kwadraty lub koła. Za pomocą widelca, ponakłuwać ciasto (przez to ciasto nadmiernie nie urośnie). Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Kwadraciki piec (bez cebuli) ok. 10 minut.
  3. Na tak przygotowane ciasto, nałożyć cebulę i piec jeszcze ok. 8 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy