Babeczki biszkoptowe z owocami to w zasadzie takie mini torciki, które z całą pewnością mogą stanowić samodzielny deser. Są sycące a jednocześnie lekkie, bowiem zamiast kremu użyłam śmietany. Jako dodatki posłużyłam się świeżymi owocami, lecz z powodzeniem można je zastąpić mrożonymi bądź dżemem owocowym. W wersji dla dzieci sprawdzi się czekolada i kolorowe posypki.
Babeczki można przechowywać w lodówce przez 2 dni, dlatego można je przygotować nawet na dzień przed przyjęciem, a jedynie udekorować przed podaniem.
Babeczki można przechowywać w lodówce przez 2 dni, dlatego można je przygotować nawet na dzień przed przyjęciem, a jedynie udekorować przed podaniem.
Porcje: 24 babeczki
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
Ciasto biszkoptowe:
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jaj
- 2 opakowania śmietany 36 %
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- cukier puder
- kakao
- dowolne owoce (ja użyłam: truskawek, kiwi, brzoskwiń z puszki, ananasów z puszki)
Przygotowanie:
- Wykonanie biszkoptu. Przesiać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Białka ubić ze szczyptą soli, aż będą całkowicie sztywne. Połowę białek delikatnie wymieszać z masą żółtkowo-cukrową. Następnie stopniowo oraz delikatnie mieszając, dodawać mąkę. Na sam koniec dodać resztę białek, delikatnie wymieszać (najlepiej widelcem).
- Blachy do muffinek dokładnie wysmarować masłem (bądź wyłożyć foremkami do muffinek). Wlać ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 st. C), piec ok. 15 minut, aż będą złociste. Babeczki pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
- Wystudzone babeczki wyciągnąć z blachy. Przekroić w poprzek na 3 części.
- Przygotować owoce. Część pokroić w drobną kosteczkę. Pozostałe zostawić do dekoracji.
- Żelatynę namoczyć w ok. 4 łyżkach wody, następnie rozpuścić w mikrofali przez 2 sekundy (bądź postępować z instrukcją podaną na opakowaniu). Odstawić do wystudzenia.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem (ilość cukru zależy od tego jak słodka ma być śmietana). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego bądź szprycy do dekoracji tortów.
- Przygotowanie babeczek. Na pierwszą (najszerszą) warstwę biszkoptu wycisnąć odrobinę śmietany lekko rozsmarować, następnie położyć trochę wymieszanych owoców. Brzegi dekoracyjnie ozdobić śmietaną. Następnie położyć drugą warstwę biszkoptu i czynność powtórzyć. Górną warstwę ozdobić owocami. Aby uzyskać kakaową śmietanę, należy w trakcie jej ubijania dodać przesiane kakao (ok. 2 łyżek). Można również dodać olejki smakowe.
- Tak przygotowane babeczki wstawić do lodówki, aby śmietana zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz