piątek, 7 stycznia 2011

Babeczki biszkoptowe z owocami.

Babeczki biszkoptowe z owocami to w zasadzie takie mini torciki, które z całą pewnością mogą stanowić samodzielny deser. Są sycące a jednocześnie lekkie, bowiem zamiast kremu użyłam śmietany. Jako dodatki  posłużyłam się  świeżymi owocami, lecz z powodzeniem można je zastąpić mrożonymi bądź dżemem owocowym. W wersji dla dzieci sprawdzi się czekolada i kolorowe posypki.
Babeczki można przechowywać w lodówce przez 2 dni, dlatego można je przygotować nawet na dzień przed przyjęciem, a jedynie udekorować przed podaniem.







  Porcje: 24 babeczki
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Czas pieczenia: ok. 15 minut



Skład: 

Ciasto biszkoptowe: 
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 6 jaj
Dodatki:
  • 2 opakowania śmietany 36 %
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • cukier puder
  • kakao
  • dowolne owoce (ja użyłam: truskawek, kiwi, brzoskwiń z puszki, ananasów z puszki)


Przygotowanie: 
  1. Wykonanie biszkoptu. Przesiać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Oddzielić żółtka od białek.  Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Białka ubić ze szczyptą soli, aż będą całkowicie sztywne. Połowę białek delikatnie wymieszać z masą żółtkowo-cukrową. Następnie stopniowo oraz delikatnie mieszając, dodawać mąkę. Na sam koniec dodać resztę białek, delikatnie wymieszać (najlepiej widelcem).
  2. Blachy do muffinek dokładnie wysmarować masłem (bądź wyłożyć foremkami do muffinek). Wlać ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 st. C), piec ok. 15 minut, aż będą złociste. Babeczki pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
  3. Wystudzone babeczki wyciągnąć z blachy. Przekroić w poprzek na 3 części. 
  4. Przygotować owoce. Część pokroić w drobną kosteczkę. Pozostałe zostawić do dekoracji.
  5. Żelatynę namoczyć w ok. 4 łyżkach wody, następnie rozpuścić w mikrofali przez 2 sekundy (bądź postępować z instrukcją podaną na opakowaniu). Odstawić do wystudzenia.
  6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem (ilość cukru zależy od tego jak słodka ma być śmietana). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego bądź szprycy do dekoracji tortów.
  7. Przygotowanie babeczek. Na pierwszą (najszerszą) warstwę biszkoptu wycisnąć odrobinę śmietany lekko rozsmarować, następnie położyć trochę wymieszanych owoców. Brzegi dekoracyjnie ozdobić śmietaną. Następnie położyć drugą warstwę biszkoptu i czynność powtórzyć. Górną warstwę ozdobić owocami. Aby uzyskać kakaową śmietanę, należy w trakcie jej ubijania dodać przesiane kakao (ok. 2 łyżek). Można również dodać olejki smakowe.
  8. Tak przygotowane babeczki wstawić do lodówki, aby śmietana zastygła.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy