wtorek, 4 stycznia 2011

Sałatka ze szpinaku i sera pleśniowego.

Ostro-słodka sałatka z młodego szpinaku, sera pleśniowego, winogrona oraz pomidorków koktajlowych polana dressingiem na nutę francuską. Pierwotny miód zastąpiłam syropem klonowaym, co zaowocowało lekko przydymionym, a jednocześnie słodkawym  smakiem, natomiast zamiast musztardy francuskiej użyłam, ostrzejszej musztardy dijon. W efekcie winogrona, syrop klonowy oraz pomidorki dają słodki smak, który jest równoważony przez ostrość czosnku, musztardy oraz sera. Dlatego wybierając ser, warto aby był ostry o wyrazistym smaku.
Podana ilość składników jest orientacyjna, wszystko zależy od ilości jaką chcemy zrobić.


 



 Czas przygotowania: ok. 15 minut



Skład:
  • ok. 250 g młodego, świeżego szpinaku
  • ok. 8 pomidorków koktajlowych
  • ok. 8 ciemnych winogron
  • ser pleśniowy, może być gorgonzola, roquefort ( ja użyłam blue cheese firmy Rosenborg)
  • świeży parmezan (do dekoracji)
Dressing:
  • ok. 50 ml ciepłej wody
  • ok. 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Szpinak, pomidorki, winogrona umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić w połówki. Winogrona przekroić na pół, wypestkować. 
  2. Do miski przełożyć przygotowane warzywa i owoce.
  3. Sporządzić dressing. Wodę wymieszać z syropem klonowym, wyciśniętym czosnkiem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Na koniec, ciągle mieszając, dolewać oliwę.
  4. Warzywa polać dressingiem, dodać pokruszony ser. Delikatnie wymieszać.
  5. Podawać z piórkami świeżego parmezanu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy