Ostro-słodka sałatka z młodego szpinaku, sera pleśniowego, winogrona oraz pomidorków koktajlowych polana dressingiem na nutę francuską. Pierwotny miód zastąpiłam syropem klonowaym, co zaowocowało lekko przydymionym, a jednocześnie słodkawym smakiem, natomiast zamiast musztardy francuskiej użyłam, ostrzejszej musztardy dijon. W efekcie winogrona, syrop klonowy oraz pomidorki dają słodki smak, który jest równoważony przez ostrość czosnku, musztardy oraz sera. Dlatego wybierając ser, warto aby był ostry o wyrazistym smaku.
Podana ilość składników jest orientacyjna, wszystko zależy od ilości jaką chcemy zrobić.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Skład:
- ok. 250 g młodego, świeżego szpinaku
- ok. 8 pomidorków koktajlowych
- ok. 8 ciemnych winogron
- ser pleśniowy, może być gorgonzola, roquefort ( ja użyłam blue cheese firmy Rosenborg)
- świeży parmezan (do dekoracji)
- ok. 50 ml ciepłej wody
- ok. 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak, pomidorki, winogrona umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić w połówki. Winogrona przekroić na pół, wypestkować.
- Do miski przełożyć przygotowane warzywa i owoce.
- Sporządzić dressing. Wodę wymieszać z syropem klonowym, wyciśniętym czosnkiem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Na koniec, ciągle mieszając, dolewać oliwę.
- Warzywa polać dressingiem, dodać pokruszony ser. Delikatnie wymieszać.
- Podawać z piórkami świeżego parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz