czwartek, 20 października 2011

Sałatka a'la Cezar.

Waracja na temat klasycznej już sałatki Cezar, którą stworzył restaurator Cezar Cardini, 4 lipca 1924 roku. Historia głosi że kiedy wyczerpały się zapasy kuchni, szef kuchni wykazał się wielkim talentem i kreatywnością tworząc dania z tego co miał pod ręką. Występuje wiele odmian i rodzajów tej sałatki, jednak klasyczna receptura, podana w 2006 roku przez Hotel Cezar to: sałata rzymska, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz, ocet winny, sok z cytryny, sos Worcestershire, surowe żółtko, parmezan, grzanki.
Popularnym dodatkiem jest kurczak. Ja wykorzystałam pieczone piersi z kurczaka z dnia poprzedniego.
Dodałam również pomidory, przez co sałatka ładniej się prezentuje. Natomiast sos, pomimo współczesnych składników wyszedł bardzo interesująco. Wymieszłam razem jogurt naturalny, pastę czosnkową (ma zupełnie inny smak niż świeży czosnek, bardziej octowy), żółtko, sól i pieprz.









Czas przygotowania: ok. 15 minut
Ilość porcji: 4


Skład:
  • 2 pieczone piersi z kurczaka (lub grillowana kawałki świeżego kurczaka)
  • 1 bułka
  • 1 łyżeczka oregano, tymianku, estragonu
  • oliwa, sól
  • 180 g gotowej mieszanki sałat, lub sałata rzymska
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty z czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 surowe żółtko
  • parmezan
  • ok. 4 dużych, przekrojonych na ćwiartki pomidorki koktaliowe

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie grzanek. Bułkę pokroić w kostkę, skropić oliwą, przyprawami oraz solą. Ugrillować na patelni grillowej lub w piekarniku.
  2. Przygotowanie sosu. W misce wymieszać jogurt z pastą z czosnku, żółtkiem ( jajko sparzyć wrzącą wodą), solą, pieprzem i cukrem.
  3. Na talerzach rozłożyć mieszaninę sałaty. Ułożyć kurczaka ( 4 plastry na porcję), pomidora, rozsypać grzanki. Całość delikatnie polać przygotowanym sosem. Na koniec posypać wiórkami parmezanu.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy