środa, 21 stycznia 2015

Kulki mozzarelli w szynce prosciutto.

Kolejna szybka przekąska i to ze składników które można długo przechowywać w lodówce, a więc zawsze są pod ręką. Dziś proponuję małe kuleczki mozzarelli zawinięte w szynkę prosciutto i zapieczone w gorącym piekarniku. Fantastyczny smak i kontrast struktur: pod lekko słoną i chrupiącą szynką, znajdziecie delikatny i aksamitny ser, który rozpłynie się w ustach. Do tego porcje idealne na jeden kęs.




Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas zapiekania: ok. 5 minut
Ilość: 16 sztuk

Skład:
  • 1 op. (125g) małych kulek mozzarelli
  • 1 op. (100g) szynki prosciutto bądź szynki szwardzwaldzkiej
  • wykałaczki
Przygotowanie:
  1. Każdy plaster szynki przekroić wzdłuż na pół.
  2. Każdą kulkę mozzarelli zawinąć w plaster szynki i nadziać na wykałaczkę.
  3. Zapiekać ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C (kontrolować aby ser się nie roztopił).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy