piątek, 21 marca 2014

Lody kasztanowe.

Tymi lodami na pewno zaskoczycie swoich gości ! Bo kto na co dzień jada lody z jadalnych kasztanów ? Przy tym są niskokaloryczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, nie trzeba "bawić" się w przygotowanie kremu custard czy używać maszynki do lodów. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, zamrozić i lody gotowe :)
Sam muss kasztanowy, użyty do przygotowania lodów, jest bardzo słodki i raczej mdły, ale dodatek syropu klonowego i karobu, sprawia że lody są naprawdę interesujące.
Karob to proszek ze startych strąków Chleba Świętojańskiego, częsty zamiennik kakao (choć smakuje inaczej) dodawany jest do ciast i deserów.
Przepis wynaleziony w sieci, lecz troszkę zmodyfikowany pod własne kubki smakowe.



Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas mrożenia: ok. 3 godzin

Skład:
  • 150 g kremu kasztanowego (w słoiku, np. firmy Bonne Maman)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 płaskie łyżeczki karobu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
propozycja podania:
  • wafle
  • posiekane, słone pistacje
  • rodzynki nasączone rumem
  • owoce granatu

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie mikserem na gładką masę.
  2. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki.
  3. Przed podaniem "ocieplić" lody w tem. pokojowej aby stały się  bardziej kremowe.
  4. Udekorować według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy