czwartek, 8 grudnia 2011

Quesadilla z kiełbasą Chorizo.

Quesadilla, przekąska kuchni meksykańskiej, często podawana jako przystawka. Wykonana z tortilli kukurydzianej (południe Meksyku), bądź pszennej (północ Meksyku) oraz sera (tradycyjnie typu Oaxaca). Często dodaję się opcjonalne składniki: mięso kurczaka, ziemniaki, paprykę jalapenio, czy kukurydzę.
Chorizo, to tradycyjna kiełbasa hiszpańska. Przyrządzona z wieprzowiny oraz dużej ilości papryki, stąd jej czerwonawa barwa.
Ja, quesadille, przygotowuję na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu), przez co jest chrupiąca, a ser idealnie roztopiony. 








Czas przygotowania: ok. 20 minut


Skład:

  • tortille pszenne (o średnicy 20 cm)
  • kiełbasa Chorizo, pokrojona na cienkie plastry
  • starty żółty ser

Przygotowanie:
  1. Na połowie torilli, ułożyć plastry kiełbasy, posypać żółtym serem. Złożyć na pół.
  2. Patelnie grillową mocno rozgrzać, następnie zmniejszyć ogień. Położyć przygotowane quesadille. Grillować z obu stron, na złoty kolor.
  3. Podawać z czerwoną salsą lub sosem czosnkowym. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy