Zdrowa, pożywna i sycąca sałatka, w sam raz na mroźne dni. Przy tym szybka, aromatyczna, z orientalną nutą hiszpańskiej kiełbasy.
Jej głównym składnikiem jest kasza kuskus, powstała przez mielenie pszenicy twardej. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, tiaminy i żelazo, nie zawiera cholesterolu. Należy do tradycyjnych potraw krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka). Gotuje się ją na parze lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut by nasiąkła wodą.
Sałatkę tą można zjeść tuż po przygotowaniu, jeszcze ciepła lub zrobić ją na kilka godzin przed podaniem. Nadaje się nawet do odgrzania, stanowiąc osobne ciepłe danie.
Sałatkę tą można zjeść tuż po przygotowaniu, jeszcze ciepła lub zrobić ją na kilka godzin przed podaniem. Nadaje się nawet do odgrzania, stanowiąc osobne ciepłe danie.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Skład:
- 100 g kaszki kuskus
- 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
- 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w kostkę
- 4 łyżki kukurydzy
Przygotowanie:
- Kaszkę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
- W tym czasie podsmażyć kiełbasę na odrobinie oliwy, aż się zarumieni.Wyłożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć paprykę.
- Kaszę kuskus wymieszać z podsmażoną papryką (wraz z wytopionym tłuszczem), kukurydzą i kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz