czwartek, 2 lutego 2012

Sałatka z kaszy kuskus i kiełbasy chorizo.

Zdrowa, pożywna i sycąca sałatka, w sam raz na mroźne dni. Przy tym szybka, aromatyczna, z orientalną nutą hiszpańskiej kiełbasy.
Jej głównym składnikiem jest kasza kuskus, powstała przez mielenie pszenicy twardej. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, tiaminy i żelazo, nie zawiera cholesterolu. Należy do  tradycyjnych  potraw krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka). Gotuje się ją na parze lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut by nasiąkła wodą.
Sałatkę tą można zjeść tuż po przygotowaniu, jeszcze ciepła lub zrobić ją na kilka godzin przed podaniem. Nadaje się nawet  do odgrzania, stanowiąc osobne ciepłe danie.







Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 15 minut



Skład:
  • 100 g kaszki kuskus
  • 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki kukurydzy


Przygotowanie:
  1. Kaszkę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie podsmażyć kiełbasę na odrobinie oliwy, aż się zarumieni.Wyłożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć paprykę. 
  3. Kaszę kuskus wymieszać z podsmażoną papryką (wraz z wytopionym tłuszczem), kukurydzą i kiełbasą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy