Nie znam osoby które nie lubiła by pirogów. Dlatego proponuję ekspresową wersję z ciasta francuskiego z mięsem po bolońsku oraz serem mozzarella. Są chrupiące a jednocześnie soczyste. W wersji typowo włoskiej można zamiast zielonej części cebulki dymki, dodać świeże posiekane liście bazylii.
Ilość: 24 pierożki
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Skład:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g każde)
- 320 g usmażonego, mielonego mięsa w sosie po bolońsku
- 1 kulka sera mozzarella, startego na dużych oczkach
- 1 cebulka dymka, tylko zielona część, drobno posiekana
- 1 jajo, do smarowania
Przygotowanie:
- Z ciasta francuskiego powycinać koło ( za pomocą foremki do pierogów) o średnicy 9 cm.
- Do każdego pierożka nałożyć ok. 2 łyżeczek mięsa, ok. 1 łyżeczkę sera oraz posiekaną dymkę. Pierożki zawinąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Ułożyć na blachę wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz