czwartek, 26 stycznia 2012

Pierożki z ciasta francuskiego z sosem po bolońsku.

Nie znam osoby które nie lubiła by pirogów. Dlatego proponuję ekspresową wersję z ciasta francuskiego z mięsem po bolońsku oraz serem mozzarella. Są chrupiące a jednocześnie soczyste. W wersji typowo włoskiej można zamiast zielonej części cebulki dymki, dodać świeże posiekane liście bazylii. 








Ilość: 24 pierożki
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut




Skład:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g każde)
  • 320 g usmażonego, mielonego mięsa w sosie po bolońsku
  • 1 kulka sera mozzarella, startego na dużych oczkach 
  • 1 cebulka dymka, tylko zielona część, drobno posiekana
  • 1 jajo, do smarowania



Przygotowanie:
  1. Z ciasta francuskiego powycinać koło ( za pomocą foremki do pierogów) o średnicy 9 cm.
  2. Do każdego pierożka nałożyć ok. 2 łyżeczek mięsa, ok. 1 łyżeczkę sera oraz posiekaną dymkę. Pierożki zawinąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  3. Ułożyć na blachę wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy