wtorek, 27 marca 2012

Sernik migdałowy.

Propozycja na świąteczny, Wielkanocny wypiek. Tym razem sernik migdałowy, o kruchym spodzie z mielonych migdałów i biszkoptów, aksamitnym serowym nadzieniu i górnej warstwie z prażonych migdałów.
Jego wykonanie jest naprawdę szybkie i proste. Najlepiej jednak upiec go dnia poprzedniego bowiem chłodzi się przez całą noc w lodówce.








Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Czas chłodzenia: ok. 12 godzin



Skład:

Spód:
  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • 100 g całych migdałów
  • 120 g masła
  • 1/4 cup cukru
Serowe nadzienie:
  • 1 kg serka śmietankowego Delfiko (może też być serek Philadelphia)
  • 1 cup cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Pokrycie:
  • 2 opakowania, po 180 g każde, kwaśniej śmietany
  • 1/4 cup cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 garście płatków migdałowych 
* 1 cup to 235 ml 

Przygotowanie:
  1. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty i migdały zmielić na drobny proszek. Masło roztopić. W misce wymieszać razem; zmielone biszkopty, migdały, masło oraz cukier. Równomiernie rozłożyć na formę, dociskając do spodu. Na czas robienia nadzienia serowego wstawić do lodówki.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera, utrzeć razem ser, cukier, jaja, olejek migdałowy oraz ekstrakt waniliowy. Masę przelać na gotowy spód. Na wierzch położyć papier do pieczenia. Piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
  3. Następnie utrzeć kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
  4. Wyciągnąć sernik z piekarnika. Ostudzić przez 5 minut i delikatnie usunąć z wierzchu papier do pieczenia (jeśli nawet trochę sernika przyklei się do papieru nie należy się przejmować). Nałożyć przygotowaną mieszankę z kwaśniej śmietany. Piec przez kolejne 5 minut.
  5. Sernik studzić do tem. pokojowej, następnie delikatnie za pomocą noża oddzielić go od obręczy formy. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  6. Przed podaniem posypać sernik, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.







 




4 komentarze:

  1. Sernik niebo w gębie!!! Próbowałam u autorki - od teraz mój ulubiony! Robię jutro!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro robię ten sernik po raz setny chyba, srednio co 3 dni od ostatniego wpisu rok temu:-). Uwielbiam :-). Dzieki Agus :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik palce lizac!!! Będę go piekła regularnie.Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Zatem smacznego Drogie Panie :)

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy