Lato kocham za mnogość świeżych warzyw, które można przetworzyć na milion sposobów. Od sałatek, zup, surówek, po warzywa pieczone i duszone.
Można też z nich zrobić wspaniałe przekąski, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Zielona fasolka w tempurze, to moje ostatnie odkrycie, jest cudownie chrupiąca, aromatyczna i będzie smakować wszystkim...nawet dzieciom.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas smażenia: ok. 3 minuty
Czas smażenia: ok. 3 minuty
Składniki:
- ok. 2 garści zielonej fasolki
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżka sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- bardzo zimna (lodowata) woda gazowana
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Fasolkę oczyścić z końcówek, umyć i osuszyć.
- W misce wymieszać mąki, dodać sól, pieprz oraz wodę i sos sojowy. Ciasto mam mieć konsystencje gęstej śmietany. Wymieszać niedbale (mogą być grudki).
- Rozgrzać olej w niedużym rondelku.
- Każdą fasolkę zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju ok. 3 minut.
- Przełożyć na papierowy ręcznik.
Przepis zapowiada się bardzo obiecująco.
OdpowiedzUsuńTaka fasolka jest cudowna :)
OdpowiedzUsuńCzy na zimno tez jest chrupiąca?
OdpowiedzUsuń