środa, 27 lipca 2016

Fasolka w tempurze.




Lato kocham za mnogość świeżych warzyw, które można przetworzyć na milion sposobów. Od sałatek, zup, surówek, po warzywa pieczone i duszone. 
Można też z nich zrobić wspaniałe przekąski, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Zielona fasolka w tempurze, to moje ostatnie odkrycie, jest cudownie chrupiąca, aromatyczna i będzie smakować wszystkim...nawet dzieciom. 




Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas smażenia: ok. 3 minuty


Składniki:
  • ok. 2 garści zielonej fasolki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżka sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • bardzo zimna (lodowata) woda gazowana
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
  1. Fasolkę oczyścić z końcówek, umyć i osuszyć.
  2. W misce wymieszać mąki, dodać sól, pieprz oraz wodę i sos sojowy. Ciasto mam mieć konsystencje gęstej śmietany. Wymieszać niedbale (mogą być grudki).
  3. Rozgrzać olej w niedużym rondelku.
  4. Każdą fasolkę zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju ok. 3 minut.
  5. Przełożyć na papierowy ręcznik.



3 komentarze:

Ostatnie wpisy