piątek, 12 października 2012

Pierś kurczka w szynce szwarcwaldzkiej, nadziewana śliwką.

Danie naprawdę szybkie do przygotowania, bez zbędnego rozbijania piersi i pracochłonnego zawijania. Piersi z kurczaka, dobrze aby były grube, wystarczy nadziać śliwkami, następnie zawinąć w szynkę. Po upieczeniu można podawać na ciepło, bądź na zimno jako dodatek do pieczywa lub ciekawą zakąskę.






Skład:
  • 2 duże piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej, 100g (ja kupuje w Lidlu)
  • suszone śliwki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Piersi umyć, osuszyć. Opruszyć solą i pieprzem. Nie należy solić za mocno, bowiem szynka szwarcwaldzka jest dość słona.
  2. W każdej piersi, cienkim nożem do filetowania, zrobić kieszonki, mniej więcej w połowie grubości mięsa. W tak przygotowane dziurki wcisnąć śliwki. Na każdą pierś jest to ok. 4 sztuk.
  3. Następnie każdą pierś zawinąć we 4 plastry szynki, dokładnie docisnąć. 
  4. Ułożyć na blaszce, zawinięciem do dołu.
  5. Piec ok. 30/40 minut ( w zależności od wielkości piersi ), w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.

3 komentarze:

  1. Dzięki :) Po ciążowo-noworodkowej przerwie, "wracam do gry" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie serdeczne i ciepłe gratulacje :) wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń

Ostatnie wpisy